Sindicaliştii vor să picheteze Prefectura de Ziua Educaţiei

Sindicaliştii gorjeni vor să picheteze din nou Prefectura Judeţului Gorj, nemulţumiţi de modul în care se aplică noua Lege a Educaţiei. Recent întorşi de la Bucureşti, unde a avut loc o întâlnire cu toţi liderii, aceştia vor face un sondaj în teritoriu pentru a vedea dacă oamenii sunt pregătiţi să picheteze prefectura pe 5 octombrie, când se serbează Ziua Educaţiei.

Nemulţumiţi că nici noua Lege a Educaţiei nu se respectă, dascălii vor să iasă din nou în stradă. „Protestăm pentru nerespectarea Legii Educaţiei naţionale. Este vorba despre cei 6% din PIB, care nu se acordă învăţământului. Dacă s-ar acorda tot sistemul ar fi ajutat, de la elevi, profesori, până la îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli, dotările şi salariile”, spune Florinela Ponta, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Târgu Jiu. Iniţial se va lua pulsul cadrelor didactice din teritoriu. „Am trimis în teritoriu liderilor să ceară punctul de vedere al colegilor pentru a vedea dacă pichetăm sau nu Prefectura de Ziua Educaţiei, serbată pe 5 octombrie”, mai afirmă Florinela Ponta. Liderii mai solicită soluţionarea prin lege a navetei şi aplicarea hotărârilor definitive şi irevocabile, în sensul că drepturile băneşti să fie achitate în momentul obţinerii hotărârilor judecătoreşti, nu în tranşe.

Mija, supărat pentru neplata navetei

Vasile Mija, vicepreşedintele Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Gorj este foarte nemulţumit pentru că de la an la an foarte puţine primării mai decontează naveta cadrelor didactice. Profesorii sunt nevoiţi să cheltuiască în acest fel o bună parte din salariu. „Foarte puţine dintre primării mai decontează banii pe naveta profesorilor. Doar în zona Rovinari sau Novaci se mai decontează naveta, iar în oraşele Târgu Cărbuneşti, Motru sau Târgu Jiu nimeni nu mai dă nici un ban”, afirmă Vasile Mija. În Legea Educaţiei cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice se stabileşte din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ, din sume defalcate din TVA. 

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: