Sindicatele din învăţământ ameninţă cu proteste

Sindicaliştii din învăţământul gorjean sunt pe jar după ce primul ministru Ponta le-a mărit salariile angajaţilor din sistemul sanitar. Federaţiile sindicale au fost ieri la guvern pentru a purta discuţii cu ministrul de Finanţe privind o eventuală creştere a salariilor profesorilor. Discuţiile au fost amânate până la data de 15 septembrie.

Rep.: Cum au perceput dascălii aceste majorări salariale în rândul medicilor?

Constantin Huică: Nu creşterea salariilor din sistemul sanitar a fost punctul forte. Ce este alarmant și atrage automat și dorințele celor din învățământ să ajungă la salarii mai mari, se referă la majorarea cu 70% a indemnizațiilor demnitarilor, la fel majorarea  sau triplarea indemnizaţiilor în cazul funcțiilor de conducere şi abia apoi această majorare cu 25% a celor din Sănătate.

Rep.: Veţi avea discuţii cu reprezentanţii Guvernului, care va fi atitudinea dascălilor?

C.H: Am făcut un memoriu către primul ministru, iar luni a avut loc o întâlnire între ministrul Finanţelor, ministrul Educaţiei şi reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a discuta toate aceste probleme. Noi am demarat mai demult negocierile pentru modificarea legii 63 a salarizării bugetarilor care este pe masa guvernului, de o lună de zile este la guvern. Vedem ce negocieri se poartă şi în funcţie de asta vom stabili paşii. Sunt un lider sindical la nivel de judeţ, noi ne vom întâlni pe 3 septembrie toţi liderii şi vom discuta punctele de vedere transmise de guvern şi vom lua o hotărâre dacă vom recurge sau nu la proteste. În tot acest timp trebuie să vedem ce spun  şi profesorii, dumnealor vor veni pe 1 septembrie la şcoală.

Rep.: Ce procent de majorare speraţi să obţineţi de la guvernanţi?

C.H: Noi nu putem spune un procent, în urma negocierile vrem ca pentru un profesor debutant care pleca de la 1.200 de lei să plece de la 2.200 iar un profesor cu 40 de ani vechime să ajungă undeva la 5.200 de lei, gradual, în funcţie de vechime, în funcţie de gradele obţinute. Personalul din învăţământ a mai primit 5% în martie şi urmează să mai primim 5% la 1 septembrie conform acordului încheiat cu guvernul în urmă cu un an de zile.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: