Sindicatele din minerit cer mix energetic și noului Guvern

Un mix energetic care să ofere mai multă siguranță celor peste 13 mii de angajați ai Complexului Energetic Oltenia este cea mai mare dorință a companiei de ani de zile. Niciun Guvern nu a reușit să facă vreun pas în acest sens, dar speranțele salariaților nu s-au năruit încă. Oamenii le cer și actualilor guvernanți să ia în calcul un mix energetic care să salveze compania din Gorj.

De mixul energetic se vorbește cel puțin din patru în patru ani, în campaniile electorale, dar până acum nu s-au făcut demersuri pentru ca acest proiect să se poată concretiza.

Sindicalistul de la Cariera Lupoaia, Nicu Bunoaica, le-a transmis guvernanților recent învestiți să ia în calcul această variantă pentru salvarea companiei: „Această problemă a certificatelor de carbon nu cred că se va rezolva vreodată. Ar însemna un împrumut al statului și nu cred că se poate. Guvernul care a fost nu s-a interesat de energia pe cărbune. Politicul trebuie să-și arate mușchii la Comisia Europeană. Datoria și responsabilitatea noului Guvern este să facă un mix energetic care să salveze Complexul Energetic Oltenia, nu un împrumut”.

În aprilie, anul viitor, compania are ultimatum să cumpere toate certificatele de dioxid de carbon ca să mai poată funcționa și după această dată. Anul trecut, un împrumut a făcut posibilă continuarea activității. În acest an, compania așteaptă un sprijin de la Guvern, dar acesta întârzie așa că planul de rezervă este un nou credit. “Eu cred că conducerea CEO va cumpăra de câți bani va avea pentru că nu are variantă. Va cumpăra mai puține, va polua mai puțin”, este de părere Bunoaica.

Vizualizări: 2,519

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: