Sindicatele din şcoli protestează astăzi pentru femeile de serviciu

Circa zece persoane, sindicalişti şi femei de serviciu din Târgu Jiu, vor protesta astăzi pentru a obţine mai multe beneficii pentru personalul nedidactic din şcoli. Nemulţumirea acestora pleacă de la salariile mici pe care le primesc lunar. Protestul va începe la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, după care protestatarii vor fi prezenţi şi la sediile partidelor politice şi Prefectura Gorj.

Pentru început, membrii Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Târgu Jiu vor face un mini protest pentru a sprijini şi angajaţii din unităţile şcolare, alţii decât cadrele didactice. Conducerea SLI vrea să obţină prin acest protest majorarea salariilor femeilor de serviciu, care în momentul de faţă nu câştigă nici măcar salariul minim pe economie. “Femeile de serviciu au salariul foarte mic şi atunci, la nivel de sindicat, s-a luat hotărârea să facem un protest vizibil, prin înmânarea de memorii la factorii de decizie din Gorj, care au legătură şi cu centrul. La Prefectură, la partide politice, pentru că au parlamentari, şi mergem şi la ITM, pentru că au salariul sub minimul pe economie. Noi avem 50 de şcoli în sindicatul nostru. Normal ar trebui să aibă minimul pe economie la care să se pună sporul de vechime, dar în realitate, chiar şi cu sporul acesta este sub minimul pe economie”, a declarat Florinela Ponta, preşedinte SLI Gorj.

USLI nu protestează, dar strânge semnături

Uniunea Sindicatului Liber din Învăţământ (USLI) Gorj nu se va alătura protestului organizat de sindicatul de la Târgu Jiu. În schimb, sindicatul judeţean va strânge petiţii, cu semnături de la femeile de serviciu, şoferi, mecanici şi alte categorii de personal pentru a fi transmise factorilor de decizie de la nivel central. Deja au fost strânse 400-500 de petiţii dintr-un total de circa 1000 de angajaţi ce reprezintă personal nedidactic la nivel de judeţ. “USLI a iniţiat o acţiune de strângere a unor memorii din partea fiecărui angajat, personal nedidactic, pe care o înaintăm ministrului Educaţiei şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ pentru a demara acţiuni în susţinerea şi rezolvarea problemelor acestor membrii de sindicat şi colegi ai noştri. Acest personal primeşte un salariu între 500 şi 700 lei. Dacă la nivel de ţară se vor face proteste noi ne vom alinia cu ei”, a declarat Constantin Huică, preşedinte USLI Gorj.

Salarii neindexate din 2008

Liderii de sindicat din învăţământ spun că salariile personalului nedidactic nu au mai fost indexate din 2008, iar posturile fiind blocate la toate unităţile de învăţământ, aceste categorii de personal au fost nevoite să acopere toate normele. “De exemplu,  un îngrijitor la grădiniţă este normat cu un post pentru 15 copii, o şcoală-un liceu, o femeie de serviciu are normată o suprafaţă de peste 700mp, prin blocarea posturilor devenite vacante aceştia au o suprafaţă mult mai mare. Acolo, unde au fost 3-4 femei de serviciu nu mai sunt decât una sau două”, a mai spus Constantin Huică.  

În prezent, singurul spor pe care îl mai primeşte personalul nedidactic din învăţământ este cel de vechime, sporul pentru muncă penibilă, de 10%, a fost retras.

AŞTEPTĂRI

Prin toate aceste acţiuni ale sindicatelor din învăţământ se doreşte obţinerea şi unor facilităţi pentru personalul nedidactic cum ar fi: decontarea navetei, un spor de fidelitate şi de stabilitate, spor de praf şi muncă în condiţii penibile, scutirea de taxele de înscriere în instituţiile de învăţământ superior pentru copiii lor, gratuitate la cazare în căminele liceelor şi cele studenţeşti pentru copiii acestora, plata orelor suplimentare şi în afara orelor de program şi în zilele de sărbători legale, sâmbăta şi duminica.

GREVĂ

Sindicatele din învăţământ din Gorj anunţă că se va ajunge şi la grevă dacă nu vor reuşi altfel adoptarea acestor beneficii pentru personalul nedidactic.

Vizualizări: 360

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: