Sindicatele, împotriva privatizării majoritare a CEO

Sindicatele din minerit şi energie s-au pronunţat pentru înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, dar sunt împotriva privatizării majoritare a acestuia. Faptul a rezultat din primul simpozion organizat de iniţiatorii proiectului SOS Oltenia, la care au participat directori, prefecţi, parlamentari şi lideri de sindicat din cele cinci judeţe ale Olteniei. Un simpozion la care s-a vorbit mult, circa cinci ore, dar soluţiile prezentate au cam lipsit, spre nemulţumirea directorilor de companii private care au fost invitaţi la discuţiile de vineri de la Palatul Administrativ din Târgu Jiu.

”Complexul Energetic Oltenia este viitorul, fără el, România rămâne în întuneric și în frig”, acesta a fost mesajul transmis de Federația Națională Mine Energie (FNME), principalul organizator al simpozionului. Liderul FNME A vorbit despre regiunea Oltenia ca fiind una dintre cele mai sărace regiuni din Europa, deși produce 90% din cărbunele ţării, 55% din energie și 30% din producția de gaze și petrol. ”Suntem exploatați și jecmăniți în adevăratul sens al cuvântului. Oltenia este cea mai săracă regiune din Europa deși producem mai mult decât tot restul țării la un loc. CE Oltenia este motorul care ne-ar putea da speranțe de revenire și reindustrializare în condițiile în care la momentul de față ANRE face mai mult rău mineritului și energiei decât fac ”băieții deștepți”, impunând complexurilor să vândă mai mult de jumătate din producția de energie sub prețul de producție”, a declarat Marin Condescu, liderul FNME.

Daniel Burlan, șeful Societății Naționale a Lignitului Oltenia, a vorbit despre importanța înființării acestei entități, dar și despre locuri de muncă. ”Cărbunele este resursa care a salvat producția de energie. Salariile minerilor nu au crescut întâmplător, ci odată cu creșterea productivității și a scăderii numărului de angajați. Partidele politice nu trebuie să mai aibă opinii diferite în ceea ce privește strategia de dezvoltare a județului”, a spus Daniel Burlan.

Şi Bălășoiu e de acord

Constantin Bălășoiu, directorul general al Complexului Energetic Craiova, a susținut în cadrul întâlnirii importanța privatizării unor pachete minoritare de acțiuni în vederea continuării investițiilor de mediu. ”CE Oltenia trebuie să continue investițiile de mediu. Până la finele lui 2020 trebuie realizate încă trei grupuri energetice a câte 500 Mwh, pentru asta e nevoie de infuzie de capital. Să nu uităm că societățile care vor face parte din noua companie au în derulare la ora actuală investiții de peste un miliard de euro. Ar fi nevoie însă de 2,2 miliarde de euro să poată fi finalizate. Cum altfel dacă nu prin infuzie de capital. Banii din vânzarea pachetelor minoritare vor contribui la buna desfășurare a acestor investiții. CEO va avea 12 blocuri energetice din care nouă sunt reabilitate și retehnologizate complet”, a declarat Constantin Bălășoiu. 

De altfel, şi sindicaliştii s-au pronunţat pentru privatizare minoritară, dar împotriva uneia majoritare.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: