Sindicatele, la un pas a rămâne fără Casa de Cultură

Autorităţile locale vor putea prelua în administrare Casa de Cultură a Sindicatelor cu ajutorul Guvernului. Ion Călinoiu spune că, la nivel naţional, se intenţionează a se face verificări la toate Casele de Cultură din ţară, iar cele care vor fi depistate cu probleme vor fi luate de stat. Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Târgu Jiu au mai făcut demersuri pentru a prelua Casa de Cultură a Sindicatelor, prin intermediul unei asociaţii, însă acestea au bătut pasul pe loc întrucât instituţia este implicată în mai multe procese, patrimoniul său fiind disputat de către fundaţia cu acelaşi nume şi de către Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură, prin CNSLR Frăţia.

Consilierii judeţeni au aprobat toamna trecută un proiect care viza înfiinţarea unei asociaţii, formată din Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Târgu Jiu, în scopul de a prelua Casa de Cultură a Sindicatelor. Deşi autorităţile promiteau că se vor ocupa de administrarea imobilului şi că vor investi în renovarea acestuia, până în momentul de faţă nu s-a făcut nimic în acest sens.

Şeful judeţului spune că asociaţia nu a putut fi înfiinţată din cauză că patrimoniul Casei de Cultură a Sindicatelor este disputat în instanţă de către Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură, prin CNSLR Frăţia, şi de către Fundaţia Casa de Cultură a Sindicatelor. Ba mai mult, Ion Călinoiu a precizat că instituţia ar putea fi preluată de către autorităţile locale, în urma unor controale pe care Guvernul intenţionează să le efectueze în perioada imediat următoare. „Guvernul României pregăteşte o verificare a tuturor Caselor de Cultură din ţară, iar cele care vor fi depistate cu probleme vor fi luate de stat şi date autorităţilor locale, prin transfer, pentru a le putea administrarea. Acest lucru va fi posibil pentru că, în momentul de faţă, nu există un document de proprietate al Casei de Cultură al Sindicatelor, aceste instituţii fiind preluate de către sindicate printr-un decret”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

SUSŢINERE

Ideea transferării Casei de Cultură în administrarea autorităţilor locale este agreată şi de preşedintele CNSLR Frăţia. „Există o lege a patrimoniului, însă Guvernul poate interveni să o modifice. Va fi foarte greu de modificat această lege, însă este mai bine să fie preluată Casa de Cultură de către autorităţile locale decât să se aleagă praful aşa cum s-a ales şi de alte obiective din patrimoniul sindical”, a declarat Valentin Popa, preşedintele CNSLR Frăţia.        

DATORII

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost la un pas de a fi scoasă la vânzare pentru datorii de peste opt miliarde de lei vechi la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale şi la Direcţia de Finanţe Gorj.   

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: