Sistemul pe care Băsescu credea că l-a îngenuncheat

Traian Băsescu, septembrie 2012: „De zece ani sunt într-o dispută cu sistemul, pe care domnul Iliescu l-a protejat pentru că aşa a înţeles el, un sistem care pe domnul preşedinte Constantinescu l-a înfrânt, aşa cum declara chiar el, sistem pe care eu zic că l-am îngenuncheat. A fost o luptă cumplită, dar energia mi-am luat-o de la oameni şi aici sunt mulţi oameni care au crezut in mine". Este doar una dintre declaraţiile date în cei zece ani de mandat de Traian Băsescu, pe tema „sistemului”. În 2007, îi reproşa lui Emil Constantinescu că nu a avut, în timpul în care a fost preşedinte, "curajul să se uite frontal înspre SRI". Deşi tot atunci a recunoscut că a preluat de la acesta „un SRI mai reformat". Emil Constantinescu i-a dat atunci o replică: „Nu am nicio îndoială că preşedintele Băsescu va sfârşi, mai devreme sau mai târziu, în gunoiul istoriei". În 2009, Traian Băsescu îşi mai schimbase părerea. „Pe mine nu m-a înfrânt sistemul, mi-a fost teribil de greu, dar nu m-a înfrânt. Dar există o realitate: nici eu nu l-am înfrânt pe el”, spunea Băsescu în noiembrie 2009.

„Sistemul” nu a fost niciodată definit. Ni se cere să avem încredere în instituţii, chiar dacă şefa DIICOT este arestată pentru mai multe fapte de corupţie, şeful interimar al SRI este acuzat că intermediază şpăgi de sute de mii de euro, iar puşcăriile sunt pline de deputaţi, senatori, miniştri, primari, judecători şi alţi oameni care reprezintă statul. Elena Udrea, partenera de drum a preşedintelui Băsescu din ultimii zece ani, a spus că luptă cu „sistemul” din care nu face parte, dar pe care îl cunoaşte din interior. A vorbit despre o complicitate între şeful SRI Florian Coldea şi şefa DNA Codruţa Kovesi, care vor să pună mâna pe toată puterea din România. A vorbit despre oameni cu bube în cap şi cu funcţii înalte, executaţi dacă nu se conformează unor ordine. L-a dat din nou exemplu pe Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională. Dus la DNA a doua zi după ce CCR a respins în unanimitate legile dorite de SRI, ca să ne poată asculta pe toţi, oricând şi pe orice temei.

 Ce spune Udrea nu este nici lipsit de adevăr, nici de logică. Greblă a fost interceptat cu mandat în 2012, scrie presa citând surse juridice. Cu toate că SRI ştia de atunci combinaţiile lui penale, în 2014 şi-a dat girul pentru numirea acestuia la CCR. Alina Bica avea şi ea mandat de ascultare în momentul numirii la şefia DIICOT. O fi primit aviz negativ de la SRI? Nu cred. „Sistemul” a promovat corupţi, oameni şantajabili, manevraţi în ultimii ani de Băsescu, Ponta, Oprea, Voiculescu etc. Da, Udrea are dreptate când spune că majorităţile parlamentare din ultimii ani s-au schimbat cu sprijinul oamenilor din servicii,adică prin şantaj. Ceea ce pare să se întâmple şi acum, când noul PNL, girat de Iohannis, caută soluţia imorală pentru a ajunge rapid la guvernare. 

Cred că Băsescu s-a folosit de „sistem”, un „sistem” despre care s-ar putea să aflăm în zilele următoare că nu l-a înfrânt, ci l-a zdrobit de-a dreptul. Klaus Iohannis este un altfel de om, mai puternic decât a fost Emil Constantinescu, mai corect decât Traian Băsescu. Nu cred că-şi va propune nici să folosească sistemul, nici să-l îngenuncheze. Ci pur şi simplu să funcţioneze normal, în interesul românilor şi al României.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: