SNLO taie din directori şi prime pentru a reduce costurile

Mai puţini directori şi prime mai mici pentru salariaţii SNLO sunt doar câteva dintre măsurile anunţate ieri printr-o informare comună a administraţiei şi sindicatelor din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Câteva categorii de salariaţi îşi vor pierde locurile de muncă, iar cei aflaţi în pragul pensionării pot opta între regimul de aşteptare de până la 24 de luni cu 75% din salariu sau plăţile compensatorii de 29.000 de RON.

Sindicatele şi administraţia din SNLO au negociat în ultimele zile o serie de măsuri care să ducă la reducerea cheltuielilor cu munca vie. Cele 16 măsuri agreate de cele două părţi nu exclud concedierile colective.

Cea mai interesantă măsură este cea referitoare la reducerea funcţiilor de conducere la toate nivelurile. Gheorghe Etăgan, secretar general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), a spus că numărul de şefi va scădea cu circa o treime sugerând că cei care vor rămâne vor trebui să susţină examen: „Din cinci şefi rămân trei. Asta e. Să mai dea şi ei concursuri. Dintre un director economic şi un contabil şef se alege unul”.

Administraţia şi sindicatele au anunţat şi reducerea cheltuielilor cu activitatea sportivă, fără să menţioneze cu cât anume. Etăgan a dat aici exemplul lui Gigi Becali, care a făcut reduceri substanţiale, şi în acest caz Marin Condescu nu are de ales.

Cele două părţi au mai convenit încetarea contractelor individuale de muncă pentru mai multe categorii de salariaţi, şi anume pentru cei care cumulează pensia cu salariul, pentru cei care au beneficiat de plăţi compensatorii din sectorul minier, pentru cei angajaţi pe perioadă determinată. Excepţie fac cei angajaţi în baza contractului colectiv de muncă. Totodată va fi încetată detaşarea pentru personalul TESA.

Cele mai multe măsuri afectează buzunarele angajaţilor

Măsura care îi va afecta cel mai mult la buzunare pe mineri ar putea fi suportarea unei cote părţi din transportul la şi de la locul de muncă. Deocamdată nu s-a stabilit cât va suporta salariatul. Alte măsuri care îi afectează pe salariaţi la buzunare sunt: suportarea unei cote părţi din costul mesei de către personalul TESA şi operativ, modificarea algoritmului de calcul al indemnizaţiei de concediu de odihnă, reducerea procentului privind plata suplimentară a posturilor prestate în zilele de sâmbătă, modificarea algoritmului de calcul a primei de vacanţă, modificarea cuantumului privind calculul diurnei de deplasare, modificarea procentului privind decontarea biletelor de odihnă şi tratament, reducerea cuantumului alocaţiei de cărbune, reducerea cuantumului tichetelor cadou.

Mai mult, sindicatele au consimţit la reanalizarea modului de acordare şi duratei de utilizare a echipamentului individual de protecţie acordat în prezent, fără a pune în pericol sănătatea salariatului.

Gheorghe Etăgan a precizat că toate aceste măsuri pot fi aplicate numai după semnarea unui act adiţional la actualul Contract Colectiv de Muncă: „Acestea sunt nişte măsuri iar în perioada 19-20 ianuarie noi o să discutăm şi o să vedem ce facem. Oricum, unele dintre măsurile de reducere propuse se regăsesc în contractul colectiv de muncă, la care trebuie să lucrăm”, a spus Etăgan.

Concedierile colective, doar ca alternativă

Sindicatele recunosc pentru prima dată în informarea dată ieri publicităţii că la SNLO vor avea loc concedieri colective. În informare se arată că doar cei în pragul pensiei vor beneficia de plăţi compensatorii. „Personalul care îndeplineşte condiţii de pensionare (pensie limită de vârstă, pensie limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, pensie anticipată) până la data de 31 decembrie 2013 poate opta pentru trimiterea în regim de aşteptare sau concedierea cu acordarea de plăţi compensatorii”, se arată în informarea semnată de Daniel Burlan, director general al SNLO şi Marin Condescu, preşedinte USMO.

Regimul de aşteptare se acordă începând cu 1 martie 2011 pentru o perioadă de maximum 24 de luni, cu o indemnizaţie lunară de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime, indemnizaţia fiind purtătoare de contribuţii atât din partea angajatorului, cât şi angajatului. După terminarea regimului de aşteptare se va desface contractul de muncă fără acordarea de plăţi compensatorii.

Cei care optează pentru acordarea de plăţi compensatorii vor primi o sumă netă de 29.000 de lei.

ŞOMAJ TEHNIC

SNLO şi USMO precizează că rămâne valabilă intrarea întregului personal, prin rotaţie, în şomaj tehnic. Societatea a anunţat în urmă cu câteva zile că zilnic 20,9% din personal se află în şomaj tehnic. Cererea de cărbune rămâne redusă, iar stocurile sunt pline, începutul de an găsind SNLO cu un stoc de 821.600 de tone.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: