ŞOCANT! A dormit 18 ani sub ruinele casei părinteşti

Situaţie incredibilă la Bolboşi! Un bărbat în vârstă de 58 de ani, fost miner la carierele de subteran din Dragoteşti, a trăit până de curând printre ruinele casei părinteşti. Este vorba de Gheorghe Ivaşcu, care în ultimii 18 ani a dormit în fiecare noapte, fie vară, fie iarnă, sub casa dărăpănată din satul Bolboasa, asta după ce familia i s-a destrămat. Autorităţile locale i-au redat acestuia speranţa într-o viaţă mai bună, ridicându-i, cu sprijinul unui fost consilier local, o încăpere în care acum are şi energie electrică, dar şi aparatură de încălzire.

Gheorghe Ivaşcu a avut cândva o soţie şi doi copii, un băiat şi o fată. În urmă cu peste două decenii a divorţat de soţia sa şi a decis să revină la Bolboși, la casa părintească. Prin anul 1995, într-o iarnă grea, căsuţa realizată din paiantă s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii. De atunci, până acum câteva zile, Gheorghe Ivașcu a dormit sub ruinele casei părinteşti. Bărbatul este din 2001 asistat social, fiind sprijinit financiar de către stat şi autorităţile locale.
Fostul miner a povestit cum a ajuns în situaţia de a dormi în fiecare noapte sub ruine. "Casa este de la bunicul meu, cred că are circa 400 de ani, a fost acoperită cu şindrilă. Locuiesc de 18 ani sub dărâmături, mi-a fost greu, dar asta este. Am ajuns în această situaţie, că aşa a fost să fie. Sunt despărţit de 24-25 de ani de familie. Deci am fost căsătorit, dar n-am nimerit bine şi am plecat. Am lucrat înainte ca vulcanizator la autobază, la ITUC la Mătăsari, am lucrat şi în subteran, la mină la Coșmănești, iar după Revoluție nu am mai lucrat. M-am îmbolnăvit, am probleme cu rinichii, coaste rupte, reumatism, mai multe complicaţii", a spus Gheorghe Ivașcu.
Copiii săi au acum vârste de peste 30 de ani, iar Gheorghe Ivașcu nici nu mai știe cum arată. Spune că nu şi-a mai văzut băiatul de când era mic copil, iar pe fată a văzut-o ultima dată în urmă cu 5 ani.
A refuzat să stea în casa altora
De-a lungul vremii, mulţi dintre localnici s-au arătat dispuşi să-i pună la dispoziţie o casă, cât să aibă un acoperiş deasupra capului. Gheorghe Ivaşcu i-a refuzat politicos, nu a vrut să plece din casa părinţilor săi, chiar dacă imobilul, dacă i se mai putea spune aşa, nu reprezenta decât nişte lemne doborâte şi nişte folie ciuruită. „Casa s-a dărâmat în timp și de câțiva ani el dormea sub această dărâmătură, în condiții foarte foarte vitrege, mai ales pe timpul iernii. I s-a oferit de mai mulți cetățeni locuințe care nu mai sunt locuite, ale unor cetățeni care au plecat la oraş sau care le-au primit ca moștenire, și a refuzat. El a venit tot la locuința lui care arăta groaznic. Este de foarte mult timp venit la casa părintească", a declarat Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboși.
"E sărac, amărât. Nu avea unde să doarmă. A stat mai rău ca un câine, sub casa aia dărâmată, cu coceni. 18 ani a stat fără foc, 18 ierni. Eu muream de mult, nu mai trăiam. Mă duceam și strigam, credeam că e înghețat și a murit. Autoritățile și-au făcut o pomană cu el", a spus Nicolița Ivașcu, verișoară prin alianță cu acesta.
Sprijinit de autoritățile locale
Autoritățile locale au luat decizia de a-l sprijini pe fostul miner, mai ales că în ultimii ani starea sa de sănătate s-a degradat. Primăria și Consiliul Local Bolboși au alocat o sumă de bani astfel încât să-i realizeze o cameră în care să doarmă, tot în curtea casei părintești. Acum bărbatul are și enegie electrică, dar și un calorifer electric cu care să-și încălzească mica lui căsuță. "Am inițiat acel proiect ca să îl ajutăm cu materialele necesare. Ajutorul din partea noastră nu a fost grozav, dar cred că ne-am atins scopul pe care l-am urmărit noi, de a-l scoate de sub dărâmături și a locui totuși cât de cât într-un modul de 6-7mp. A fost construit cu ajutorul Consiliului Local și primăriei Bolboși, care printr-un proiect de hotărâre am acordat 1000 lei, pentru achiziția de materiale, și contribuția unui fost consilier local, Vladu Puiu, care a pus diferența de materiale și manopera pentru execuția acestui modul", a explicat Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboși.
La nivelul localității a mai existat un caz aparte. Autoritățile l-au ajutat pe un cetățean din satul Ohaba, căruia i-a luat foc casa și nu mai avea unde locui. Autoritățile l-au sprijinit, reușind să-l integreze la un azil de bătrâni.

Galerie foto




Vizualizări: 5,017

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: