Societatea civilă a pierdut lupta pentru Calea Eroilor

Consiliul Municipal Târgu Jiu va aproba în şedinţa din data de 31 ianuarie Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Căii Eroilor, fără să ia în seamă petiţiile unor organizaţii neguvernamentale care susţin protejarea zonei împotriva construiri unui hipermarket în spatele Bibliotecii „Christian Tell“.

Primăria Târgu Jiu a încheiat un proces verbal în data de 20 ianuarie la care au participat reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din România, viceprimarul Iulia Vână, şefa de la Urbanism Ermina Pasăre, Sergiu Nistor, cel care a participat la întocmirea documentaţiei pentru PUZ şi alţii. În cadrul acestei şedinţe au fost analizate cele trei petiţii depuse de organizaţii neguvernamentale, iar primăria dă asigurări că nu există o solicitare, venită din partea proprietarului clădirilor, Călin Lemnaru, de a construi un hipermarket Billa. A fost respinsă şi petiţia Grupului de Acţiune in Interes Public (GAIP), condus de jurnalistul Narcis Daju. El pune la îndoială interesul proprietarului de a moderniza casele şi crede că ele rămân în picioare până la şedinţa de Consiliul Local, iar după aprobarea PUZ ele vor fi demolate. „După ce a făcut tot ce s-a putut pentru distrugerea celor două case cu valoare istorică, înţelegem că domnul Călin Lemnaru s-a hotărât, brusc, să le restaureze şi că a renunţat la ideea demolării lor. Ce facem, atunci, cu declaraţiile domnului Florin Cârciumaru, care spun ferm că s-a semnat precontract cu Billa şi că se vor demola nişte case din zona centrală?“, se întreabă acesta.

El mai spune că, potrivit unor informaţii, în locul caselor din spatele bibliotecii judeţene va fi construită o clădire ce va fi închiriată lanţului de magazine Billa. În aceste condiţii nici nu putea fi depusă la primărie o solicitare de la Billa. De asemenea, primăria afirmă că proprietarul caselor în cauză a cerut autorizare pentru modificări interioare, restaurare şi mansardare. Interesant este că municipalitatea nu a prezentat până acum documente din care să se reţină faptul că omul de afaceri din Târgu Jiu a cerut autorizare la primărie pentru a da jos tencuiala. „Fireşte că imediat după şedinţa Consiliului Local de săptămâna viitoare, Călin Lemnaru va cere oficial demolarea celor două case, şi va renunţa la ideea restaurării lor. Anunţ public, pe această cale, intenţia fermă a Grupului de Acţiune în Interes Public de a denunţa în justiţie şi la nivel internaţional acest nou act de profanare a Axei Brâncuşi, a unicului «Muzeu fără pereţi» al umanităţii", a mai spus Daju.

VOT

Proiectul privind aprobarea PUZ a fost pe ordinea de zi şi în decembrie, dar a fost retras în timpul şedinţei. Planul Urbanistic Zonal a fost realizat de Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu“ din Bucureşti, dar dezbaterile publice pe tema lui au fost mai mult pe ascuns.   

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: