Şoferii prinşi băuţi sunt reeducaţi la morgă

Problema şoferilor care se urcă la volan după ce au consumat alcool şi-a găsit parţial rezolvarea în Republica Moldova. Cel puţin aşa speră legiuitorii care îi trimit la reeducare la morgă pe şoferii prinşi băuţi.

Vecinii din Republica Moldova au dat start programului de reeducare a şoferilor prinşi beţi la volan. Şaşe bărbaţi care vor să-şi recapete dreptul de a conduce vehicule au fost duşi la finalul săptămânii trecute la morga din Chişinău şi au participat la procesul de autopsie şi chiar au spălat cadavrele, dar şi locurile de păstrare a acestora, informează publika.md.  Programul de reeducare va dura trei luni, timp în care participanţii vor mai merge şi în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere şi vor participa la diverse instruiri privind riscurile consumului de băuturi spirtoase. Mânaţi de dorinţa de a urca din nou la volan, au intrat în morgă dar unul dintre şoferi a ieşit afară glonţ, după câteva minute, pentru că i s-a făcut rău. Bărbatul a plecat acasă, fapt pentru care a fost exclus din program. Vizita la morgă a bărbaţilor, al căror permis de conducere a fost suspendat a durat aproximativ cinci ore. Pe lângă faptul că au participat la necropsie şi toaleta cadavrelor, aceştia au spălat sălile de autopsie şi au adunat gunoiul.

Programul durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, bani achitaţi de şoferi. Acesta prevede 12 sesiuni. Trei sunt individuale, iar nouă - de grup, printre care o vizită la spital, unde vor acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere.

Noul model de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat anul trecut de guvernul din Moldova.

Potrivit documentului, cei care urcă la volan în stare de ebrietate, rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. În cazul în care instanţa suspendă carnetul, aceştia îşi pot recupera permisul numai după ce trec programul. Cei cărora li se anulează permisul, pe lângă program, mai trebuie să susţină din nou şi examenele auto.

Vizualizări: 2,271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: