Sohodolul, promovat de căţărători din toată ţara

Căţărători din toată ţara au fost în acest week-end în Gorj, mai exact pe Cheile Sohodolului, unde s-a desfăşurat Festivalul de escaladă Sohodol Climb 2012. Evenimentul a fost organizat de Vertical Spirit şi Alpin Club Carpatic şiare drept scop valorificarea potenţialului deosebit pentru practicarea escaladei sportive al Cheilor Sohodolului, prin deschiderea de noi faleze şi promovarea zonei în rândul căţărătorilor din întreaga ţară, dar şi din afară. Fiecare participant a trebuit să plătească o taxă de 40 de lei.

În prezent, în Cheile Sohodolului sunt amenajate aproximativ 120 de rute de escaladă sportivă, cu grade de dificultate diferite, majoritatea fiind amplasate în imediata apropiere a drumului auto care străbate cheile. Diversitatea traseelor este foarte mare, Sohodolul fiind o zonă recunoscută pentru frumuseţea liniilor de căţărare şi una dintre puţinele zone din ţară unde există şi coloane. Au fost amenajate aproximativ 25  de trasee noi de escaladă cu grade diferite de dificultate, însă participanţii s-au putut căţăra pe toate traseele existente în zonă.

Principala faleză vizată pentru ediţia din acest an a fost cea din aval de Nări, peste apă, pe partea stângă, mergând dinspre intrarea în chei, ideală pentru căţărarea pe timpul verii, deoarece se află toată ziua la umbră. “Este o zonă minunată. Eu am mai fost şi în trecut şi nu m-am putut abţine să nu vin şi la festivalul de anul acesta. Zona este minunată, iar vremea a ţinut cu noi. Şi traseele sunt foarte solicitante, dar pot fi accesate de toţi participanţii. Zona este printre cele mai frumoase din ţară şi merită să fie promovată, pentru că la acest festival participă căţărători din toată ţară”, a spus un participant.

Premii pentru cei mai curajoşi alpinişti

Au fost premiate cele mai bune realizări atât la fete, cât şi la băieţi şi au fost luate în considerare doar traseele noi amenajate, iar pentru începători şi căţărătorii de nivel mediu s-a organizat o tombolă cu premii. “Suntem câte doi în echipă. Nu se calculează câştigătorul care ajunge cel mai repede în vârf, ci cel care a ales un traseu mai greu. Eu practic acest sport de şase ani, dar nu sunt foarte bun. Au fost participanţi mult mai buni decât mine. Pentru mine nu e o competiţie, e mai mult o pasiune”, a povestit Adrian.

Concurenţii care şi-au dorit mai mult confort s-au cazat la pensiunile din comuna Runcu, unde au stat şi în anii trecuţi, iar cei care au dorit să stea la cort s-au putut campa chiar în chei, dar numai în zonele indicate de organizatori.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: