Solista Liliana Neoagă şlefuieşte talentele Gorjului

Este una dintre vocile Ansamblului „Maria Lătăreţu” de la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. Liliana Ciochină Neoagă şlefuieşte la rândul său micile talente ale Gorjului şi ajută pe copii să descopere tainele muzicii populare.

În familia sa toţi au voce, însă numai ea a plecat pe acest drum. Cea care i-a călăuzit paşii spre lumea muzicii populare încă din copilărie a fost bunica sa din Tismana. „Cânt muzică populară şi sunt instructor de canto popular la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. Sunt din Tismana şi cânt muzică populară de când mă ştiu. Am urmat Liceul de Muzică la secţia canto popular la clasa profesorului Stelian Florescu, după care m-am înscris la Şcoala Populară, sub îndrumarea profesoarei Camelia Cotan, pe care o consider mentorul meu. Ea este şi cea care mi-a propus să vin aici la şcoală şi să fac ore cu copiii”, povesteşte Liliana Neoagă. Solista interpretează melodii din repertoriul Mariei Lătăreţu şi al Mariei Apostol. Nu îi este străin nici folclorul din zona Ardealului, interpreţii Mariana Deac, Drăgan Muntean sau Sava Negrean Brudaşcu fiind favoriţii săi. Pentru apariţiile pe scenă Liliana şi-a achiziţionat o serie de costume populare, unele dintre ele având o vechime de peste 150 de ani. „Momentan lucrez la un album care va cuprinde melodii gorjeneşti. Nu ştiu însă când va fi gata”, mai menţionează Liliana.

Pregăteşte zeci de copii

„Activitatea mea este aici, cu copiii. La ora actuală sunt înscrişi la secţia de canto 40 de elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 35 de ani, atât din Gorj, cât şi din Mehedinţi. Munca este dificilă, lucrez cu ei individual, dar este o activitate care îţi aduce satisfacţii atunci când vezi că aceştia sunt receptivi şi ascultători. Te simţi bine atunci când descoperi talente şi încerci să le şlefuieşti”, spune Liliana. Ca instructor de canto popular Liliana consideră că în muzica populară vocea nu trebuie lucrată foarte mult. „Facem exerciţii de dicţie, vocalize pentru dezvoltarea vocii, dar aceasta trebuie să rămână cât mai naturală şi cât mai autentică pentru a putea interpreta folclor. Folclorul autentic nu trebuie uitat”, afirmă solista. Elevii talentaţi pregătiţi de aceasta sunt trimişi la festivaluri naţionale, de unde se întorc cu premii importante pentru judeţ. „Pe viitor sper ca elevii cu care lucrez să ajungă la anumite performanţe şi să opteze pentru o carieră muzicală”, relatează Liliana.

Vizualizări: 337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: