Șomajul crește, firmele își închid porțile

Cea mai recentă raportare aduce Gorjul pe locul opt într-un top al șomajului, cu o rată de 8,5% la nivelul lunii aprilie 2009, în creștere față de anul trecut. Nici dinspre zona de afaceri nu vin vești bune, sute de patroni din Gorj cerând în ultimele săptămâni suspendarea activității. În lipsă de soluții pe plan local, gorjenii pleacă în continuare la muncă în străinătate unde, în ciuda crizei, oferta de slujbe în agricultură și construcții este încă rezonabilă.

Sute de angajaţi din judeţul Gorj îşi vor pierde locurile de muncă în această lună. Societatea Petrom SA are la punctul de lucru din Țicleni 841 de angajaţi şi, potrivit AJOFM Gorj, 200 dintre aceştia vor fi disponibilizaţi în cursul acestei luni. Vor mai fi trimise în şomaj 170 de persoane de la diverse societăţi de stat sau private. Uzina Mecanică Sadu a disponibilizat, începând cu data de 1 mai, 60 de persoane. "Am primit notificări de la opt societăţi, dintre care două de stat, UM Sadu şi Consiliul Local Novaci. În total vor fi disponibilizaţi 370 de gorjeni în luna mai, urmând ca în luna iunie, conform notificărilor pe care le-am primit până acum, să mai fie daţi afară alţi 50 de angajaţi ai Complexului Energetic Rovinari. Acolo va fi vorba de disponibilizări la cerere“, a declarat Ana Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj. În luna iunie vor mai fi disponibilizaţi 400 de angajaţi ai societăţii Minprest din Rovinari, care prestează servicii pentru minerit. În dimineaţa zilei de marţi, o sută de angajaţi ai Minprest au organizat un protest faţă de concedierile colective anunţate pentru luna iunie. Unitatea a intrat în criză din cauza scăderii drastice a comenzilor.

Sute de patroni anunță închiderea firmelor

Peste 220 de firme din judeţul Gorj şi-au suspendat activitatea în ultimele două luni, cel mai probabil de teama impozitului forfetar. Este vorba de firme mici, cu puțini angajați, ai căror patroni susțin că nu își permit să plătească sute de euro impozit anual la stat. Nu este exclus ca multe din aceste firme să fi avut o activitate în zona gri a economiei, adică patronii acestora să se sustragă plății impozitelor. Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, Gheorghe Paraschivu, a precizat că numărul firmelor care au ales să-şi suspende activitatea a trecut de două sute, după ce în primele două luni ale acestui an nicio firmă din judeţ nu ceruse suspendarea activităţii. "În lunile ianuarie şi februarie nicio firmă nu îşi suspendase activitatea. Imediat ce au început să se audă doar simple zvonuri despre impozitul forfetar, au început suspendările. În lunile martie, aprilie şi chiar mai, avem aceste câteva sute de firme care şi-au suspendat activitatea. Principala cauză a luării acestei decizii este teama de impozitul forfetar“, a spus Gheorghe Paraschivu, directorul DGFP Gorj.

În judeţul Gorj există aproximativ 11.000 de societăţi, dintre care aproximativ 5.000 nu au activitate. Celelalte societăţi sunt active, dar este posibil ca dintre acestea unele să aleagă suspendarea activităţii în lunile următoare.

Potrivit Normelor Metodologice de aplicare a OUG nr. 34/2009 (adică HG nr. 488/2009), "nu sunt obligate la plata impozitului minim societăţile aflate în inactivitate temporară, înscrise în Registrul Comerţului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“. De la 1 mai 2009, firmele care au o cifră de afaceri cuprinsă între 0 şi 52.000 lei (circa 12.000 euro) vor plăti un impozit minim în acest an de 1.467 lei (341 euro), sau 183,3 lei lunar, urmând ca în 2010 impozitul minim datorat statului să fie de 2.200 lei (puţin peste 500 euro).

Locuri de muncă în Calabria

Cei care își pierd locurile de muncă în Gorj se pot duce să muncească în agricultură în Italia. Primarii mai multor localităţi din judeţul Gorj au vizitat, recent, regiunea italiană Calabria, primind din partea autorităţilor locale de acolo propunerea de a trimite lucrători în domeniul agricol. Primarii comunelor Crasna şi Polovragi, precum şi primarul oraşului Novaci, din judeţul Gorj, au vizitat regiunea Calabria în perioada 30 aprilie – 4 mai. Vizita a avut loc în cadrul unui program iniţiat de Comunitatea Montană Versantul Strâmtorii din Italia. Alături de edilii gorjeni, în Calabria au mai mers primarul comunei Buturegeni, din judeţul Giurgiu, şi cel al municipiului Petroşani. Primarii localităţilor româneşti au semnat un acord de intenţie privind colaborarea în domeniul grupurilor de acţiune locală cu Armando Veneto, preşedintele «Aspromar» şi parlamentar european din partea regiunii Calabria. „Ne-a fost făcută propunerea ca ţărani de la noi să meargă în Calabria, la muncă în domeniul agricol. Este o idee bună, însă nu ştiu câţi oameni vor alege să meargă acolo la muncă, din cauza distanţei. Într-adevăr, calabrezii au o părere bună despre români, pe care îi consideră foarte muncitori“, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul comunei Polovragi, din judeţul Gorj.

Primarul comunei Sant Alessio din Calabria, Francesco Marra, a fost cel care le-a propus românilor dezvoltarea unui proiect prin care familiile din România să se stabilească în această regiune. Acesta a spus că românii vor putea contribui la dezvoltarea agriculturii. De asemenea, potrivit unui comunicat emis de participanţii la întâlnirea din Calabria, Giuseppe Priolo, viceprefectul din Regio Calabria, a spus că imaginea românilor din Italia trebuie schimbată prin astfel de acţiuni: „Este important să se elimine imaginea negativă generată de acţiunile unor indivizi singulari care nu trebuie să se substituie civilizaţiei şi tradiţiei unei mari naţiuni cum e cea română”.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: