Sondajul lui Morega: Iohannis stă bine în zonele miniere

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, a dat publicităţii rezultatele finale ale sondajului efectuat în prima jumătate a campaniei electorale. Ponta este favorit în primul tur, dar Iohannis a crescut după centralizarea datelor din zonele miniere.

Sondajul efectuat de specialiştii Institutului a fost realizat pe un eşantion de peste 1180 de persoane, 64% dintre acestea fiind din mediul rural, potrivit lui Morega.

Potrivit sondajului prezentat de Dan Ilie Morega, candidaţii la preşedinţie ar obţine în Gorj următoarele rezultate: Victor Ponta - 44,7%; Klaus Iohannis - 28,1%; Călin Popescu Tăriceanu - 7%; Elena Udrea - 6,1%; Teodor Meleşcanu- 3,8%; Corneliu Vadim Tudor- 3%; Dan Diaconescu- 2,2%; Gheorghe Funar- 2,1%; Kelemen Hunor- 0,3%; Monica Macovei- 0,3%; Constantin Rotaru- 0,2%; Wiliam Brânză- 0,1%; Mirel Mircea Amariţei- 0%, Szilaghi Zsolt- 0%, iar 21% dintre cei intervievaţi au răspuns cu “Nu ştiu/Nu merg la vot”.

„Au fost intervievate 1180 de persoane, eroare de reprezentativitate plus-minus 3,5% cu o probabilitate de 0.95. Interviurile au fost realizate pe bază de chestionar standardizat, door-to-door. Pregătirea şcolară a respondenţilor a fost: 48% absolvenţi de şcoală generală, 35% absolvenţi de liceu şi 17% persoane cu studii superioare. Eşantionul a fost validat pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică”, a declarat Dan Ilie Morega.

„S-ar putea ca deconspirarea lui Victor Ponta de către Traian Băsescu să aibă un impact negativ pentru candidatul PSD, mai ales în mediul urban. În mediul rural primarii o să-i mâne la vot pe alegători ca pe turmă”, a declarat Morega. Acesta  a mai precizat că există posibilitatea ca turul II să întoarcă scorul în favoarea lui Iohannis. „Este clar, primul tur va fi câştigat de Victor Ponta. PSD are o maşinărie a voturilor, ca să nu spun o maşinărie de falsificare a voturilor. În turul II va fi destul de problematic pentru Victor Ponta. Dreapta se va uni categoric: deşi Tăriceanu este iepurele din căciula lui Ponta, electoratul său va fi împărţit cu Iohannis, chiar dacă el le va spune oamenilor să voteze cu Ponta; UDMR se va uni cu dreapta; Elena Udrea va da voturile lui Iohannis, Macovei la fel, iar electoratul lui Meleşcanu se va împărţi”, a menţionat Morega.      

PROBLEME

La întrebarea: „Care sunt cele mai grave probleme cu care vă confruntaţi?”, gorjenii au răspuns: locurile de muncă- 39,4%; preţurile mari la energie şi gaze- 16,2%; drumurile (infrastructura)- 9,1%; abuzurile instituţiilor publice şi birocraţia- 13,2 %; lipsa locuinţei- 9%; preţurile la alimente- 11,1%, asta în condiţiile în care 2% dintre persoanele intervievate au bifat „Nu ştiu/Nu răspund”.

REACŢIE

Dian Popescu, liderul PNL Gorj, crede că datele prezentate de Dan Ilie Morega sunt nereale. „Ştiu foarte bine cum face Morega sondajele de opinie. Le face din birou, pe genunchi. Unde sunt specialiştii de care vorbeşte el? Eu cred că nici măcar nu pune mâna pe calculator pentru a vedea dacă procentele bat cu 100%”, a declarat Dian Popescu.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: