Șova, și arestat și sub control judiciar

Cătușele pe care anchetatorii au reușit să i le pună lui Dan Șova pe mâini cel puțin până pe 2 ianuarie nu îl scapă pe senatorul PSD de măsura controlului judiciar în dosarul în care este judecat alături de fostul premier Victor Ponta în dosarul „Turceni – Rovinari”.

Instanța supremă a stabilit ca inculpatului să îi fie prelungită măsura arestului preventiv, asta în condițiile în care măsura respectivă presupune ca el să se prezinte periodic la Poliție și la instanța de judecată și să nu ia legătura cu ceilalți inculpați din dosar sau cu martorii menționați de judecători. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție în contextul în care mandatul de arestare preventivă a lui Șova expiră pe 2 ianuarie, fiind posibil ca atunci magistrații să decidă din nou o altă măsură față de acesta în dosarul în care e acuzat că a luat 100.000 de euro pentru a intermedia două contracte  de consultanță juridică la CET Govora.

„Menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Şova Dan-Coman (fiul lui ... şi ..., născut la data de ..., cu domiciliul în ....). Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, astăzi 17 decembrie 2015”, a decis instanța. În acest dosar Șova e acuzat că a prejudiciat fostele complexuri energetice Turceni și Rovinari cu peste 3,5 milioane lei, în timp ce Victor Ponta e acuzat că a încasat bani de la casa de avocatură a lui Șova, în aceiași perioadă, fără să presteze vreun serviciu, ci doar în baza unor hârtii falsificate. Anchetatorii au încercat în primăvară să obțină arestarea preventivă a lui Șova în acest dosar, însă parlamentarii au respins solicitarea procurorilor DNA. Între timp, Șova s-a mai ales cu două dosare, ambele având legătură cu afacerile derulate de acesta cu CET Govora.

O altă anchetă efectuată de procurorii DNA arată și alte încrengături de la vârful PSD care au legătură cu Șova și Ponta. În perioada derulării contractelor de la Turceni și Rovinari, Șova l-a ajutat pe Ponta cu un autoturism Mitsubishim care, ulterior, a fost cumpărat de un amic al fostului premier, Alexandru Dolineaschi, un personaj puțin cunoscut opiniei publice la acea vreme. Ulterior, după ce a preluat șefia PSD, Ponta l-a promovat pe Dolineaschi în funcția de secretar general al partidului, acesta devenind și deputat. Acum DNA a început urmărirea penală și față de Dolineaschi în dosarul ce îl vizează pe baronul de Satu Mare, Mircea Govor, cel care anul trecut obliga pe toată lumea din județul său voteze cu Ponta.

Procurorii spun că Govor urmărea să își pună oameni de încredere în fruntea instituțiilor de control fiscal din județ pentru a se asigura că protejează firmele apropiaților săi, Dolineaschi, bun prieten al lui Ponta, fiind cercetat cu privire la săvârşirea a două infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Deputatul îi făcea jocurile lui Govor la vârful ANAF și, în schimb, baronul de Satu Mare promitea sprijin total pentru candidatul Victor Ponta la prezidențiale.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: