Şpagă de 14.000 de lei pentru secretarul din Turceni

Liniştea concediilor de vară a fost spartă ieri de vestea că anchetatorii anticorupţie au dat lovitura la o primărie din sudul judeţului, la mijloc fiind vorba de o presupusă şpagă suficient de mare pentru vremurile actuale de criză. Secretarul Primăriei oraşului Turceni, Remus Stamatie, a devenit subiect de anchetă după ce a fost prins în flagrant luând bani de la o fostă colaboratoare de-a sa, care acum s-a plâns că ar fi fost nevoită să dea suma pentru a avea un contract cu instituţia la care a lucrat ani buni.

 Remus Stamatie lucra în funcţia care i-a generat problemele de acum de mai bine de un deceniu, timp în care nu a fost implicat în scandaluri sau certuri. Şi, totuşi, ieri el a fost adus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj pentru a fi audiat şi reţinut, ulterior, după ce a fost prins în flagrant luând ca mită o sumă de 14.000 de lei. Banii au fost marcaţi, iar flagrantul a fost considerat un "succes", motiv pentru care secretarul şi-a şi "petrecut" noaptea trecută în spatele gratiilor, el fiind reţinut ieri după-amiază sub acuzaţia de luare de mită, azi urmând să fie prezentat unei instanţe pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă.
 Surse judiciare afirmă că banii folosiţi în flagrant au fost daţi de un avocat cu care Primăria avea contract de consiliere juridică, suma respectivă reprezentând jumătate din valoarea contractului respectiv. Avocatul se numeşte Cristina Ioviţoiu, aceasta fiind până la intrarea în avocatură consilier juridic al Primăriei Turceni şi o colaboratoare apropiată a celui anchetat acum. Secretarul Remus Stamatie a fost în comisia organizată de Primăria Turceni pentru realizarea contractului cu avocatul respectiv şi, conform anchetatorilor, în această calitate a condiţionat plata valorii contractului de primirea sumei de bani. Stamatie a fost adus la Parchet de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, în aceiaşi maşină aflându-se şi procurorul de caz. Secretarul Primăriei Turceni nu avea cătuşe la mâini în momentul în care a coborât din maşină în curtea Parchetului Gorj. El nu a dorit să facă niciun comentariu, fugind chiar spre intrarea în Parchet în momentul în care i-a văzut pe jurnalişti. Anchetatorii i-au oferit un avocat din oficiu, o doamnă care a venit la Parchet cu copilul minor după ea, fără să ştie despre ce este vorba în dosar.

 Iordache va fi audiat azi la Parchet

 Primarul oraşului Turceni, Ion Iordache, nu a trăit pe viu evenimentele din instituţia pe care o conduce pentru că ieri a fost dus cu treburi în capitală. El spune că, totuşi, azi se va prezenta la Parchet pentru a fi audiat în acest dosar. "Eu nu eram în primărie în momentul flagrantului, pentru că sunt la Bucureşti, dar am înţeles de la cei de acolo că au intrat cei de la Parchet şi cu cine au fost şi au spus cu voce tare ca toată lumea să rămână în birouri. Au intrat la domnul secretar şi am înţeles că au ieşit cu dumnealui de acolo în câteva minute, după care mi-au lăsat şi mie vorbă să vin vineri la Târgu Jiu. Nu mi-a dat nimeni un telefon, nu mi-a fost lăsată o citaţie în acest sens, dar iau de bună ce mi s-a transmis şi voi veni la audieri", a menţionat primarul oraşului Turceni.
 Edilul s-a declarat surprins de cele întâmplate şi consideră că instituţia pe care o conduce de un an de zile nu avea nevoie de un astfel de scandal. Iordache crede că Primăria avea nevoie de Ioviţoiu pentru unele procese importante şi nu înţelege cum de a ajuns secretarul să condiţioneze o asemenea sumă. "Dumnealui era în comisia care se ocupa de acest contract de asistenţă judiciară, iar doamna urma să aibă parte şi de un comision de succes dacă reuşea să câştige procesele în care ne reprezenta. Sunt vreo trei procese mari, valoarea totală a acestora, estimativ, fiind la vreo 30 de miliarde de lei vechi. Unul dintre ele e cu Romlux, cu firma care asigură iluminatul, e un proces de vreo 10 miliarde, şi la fel e şi cu celelalte două, iar dacă noi câştigam cu ei era un lucru important pentru primărie. De aceea am apelat la acest avocat pentru a ne reprezenta în instanţă pentru o sumă de 28.000 de lei noi, mi se pare, nu ştiu exact acum să vă zic, şi mai era un comision de câştig. În total se ajungea la vreo 50.000 de lei", afirmă edilul.

 Dumitraşcu ridică semne de întrebare

 Faptul că secretarul Remus Stamatie a lucrat în ultimul deceniu la Primăria Turceni l-a făcut pe acesta foarte cunoscut în comunitate, fostul primar Ion Dumitraşcu fiind de părere că la mijloc este totuşi ceva cusut cu aţă albă. După ce tot oraşul a vorbit despre flagrantul de la Primărie, fostul edil a fost printre puţinii care a menţionat că secretarul şi avocata denunţătoare se cunoşteau foarte bine de ani de zile. "Cum să nu se ştie domnule, că doar el i-a pus viza şi ştampila la angajare şi apoi au colaborat ani de zile. Ea era juristă la noi şi când pleca el ea îi ţinea locul, devenea secretar în locul lui şi vă daţi seama că se ştiau foarte bine. Sunt surprins să aud lucrurile astea, mai ales că eu sunt acum consilier local şi ştiu că săptămâna trecută am avut o şedinţă extraordinară unde am discutat despre contractul respectiv. Contractul în sine e bine venit pentru că dacă avocatul câştigă procesele Primăria are şi ea câştiguri importante. Dar eu stau şi mă întreb şi o să întreb şi la Primărie şi în Consiliul Local dacă şpaga de la flagrant era de 14.000 de lei, cât trebuia să fie, de fapt, valoarea reală a contractului? Că înţeleg că banii ăştia puteau să se împartă, la cine trebuiau să ajungă? Trebuia să votăm noi o valoare mai mică pentru contract? Şi mai e o treabă pe care eu am spus-o şi în şedinţa extraordinară. Doamna avocat de acum era jurist la noi la Primărie şi a semnat pentru legalitatea contractelor aflate acum în litigiu. Eu am spus că e un semn de întrebare dacă doamna a semnat atunci pentru legalitate, iar acum, ca avocat, ne reprezintă pe noi, ca autorităţi locale, în procesul ce vizează contractele respective. Eu cred că e o incompatibilitate cel puţin morală la mijloc", spune Ion Dumitraşcu, fostul edil din Turceni fiind şi el anchetat într-un dosar de corupţie pentru felul în care a retrocedat pentru fostul subprefect Lelioara Diaconu un teren aflat, teoretic, pe groapa de cenuşă a Complexului Energetic din localitate.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: