Spaima de corovavirus. Vorbesc cu pacienții de la doi metri

Speriați de situația din alte județe unde bolnavii nu au fost sinceri când au ajuns în spitale, medicii care sunt de tură la corturile de triaj din Târgu Jiu țin bolnavii la distanță de doi metri. Mai întâi, sunt întrebați oamenii dacă au călătorit recent în străinătate ori dacă au stat aproape de cineva infectat cu noul virus. Abia apoi, bolnavul este întrebat ce probleme de sănătate are și intră în camera de gardă să fie consultat.

„Stați acolo, stați la distanță până vă pun câteva întrebări!” Așa este întâmpinat fiecare bolnav care stă la coadă, la corturile unde se face triajul epidemiologic, în apropierea unităților spitalicești din județul Gorj.

Oamenii stau la doi metri distanță de cadrele medicale la prima vedere. „Spuneți-mi dacă ați călătorit recent în exterior? Ați intrat în contact cu cineva venit din străinătate? Ați intrat în contact cu vreo persoană la care a fost confirmat virusul Covid 19?” Sunt primele întrebări adresate bolnavilor care așteaptă să fie consultați. Abia după ce răspund la acestea și semnează pe propria răspundere declarația, ei ajung în cort, sunt consultați și abia apoi merg în camera de gardă pentru tratament și, eventual, internare. Unii dintre ei sunt bătrâni și nu aud prea bine, dar nici nu înțeleg întrebările.

În situația în care cineva prezintă simptome specifice coronavirusului, persoana este dusă într-un izolator la Secția de Boli Infecțioase. „Avem pregătite spații unde să fie duse aceste persoane, izolate. Le sunt apoi recoltate probe pentru coronavirus”, a explicat directorul spitalului din Târgu Jiu, Dumitru Vienescu.

Odată cu noile reguli, crește și timpul de așteptare pentru cei care se adresează Unității de Primiri Urgențe. „Eu am venit că mă doare spatele. Am avut un accident de circulație cu vecinul meu. Nu am avut nimic și acum a început să mă doară spatele. Nu am intrat în contact cu nimeni din exterior. Nu am pe nimeni în străinătate, am stat doar acasă la mine, dar nu am mai suportat durerea. Aștept să văd dacă mă internează sau îmi dau drumul să plec. Stăm la coadă până ne vine rândul”, a spus un bărbat din Bălcești.

„Mi se pare o idee bună că suntem întrebați aici aceste lucruri. Important e să se spună adevărul, pentru că am văzut ce situații s-au creat în țară din cauza minciunii și suferă oameni mulți. A crescut mult timpul de așteptare pentru că trecem prin mai multe filtre, dar asta este. Important e să ne simțim în siguranță”, a spus o femeie.

Vizualizări: 1,706

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: