Spitalul Judeţean a depăşit „plafonul de pacienţi”

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu are dreptul la servicii medicale pentru aproximativ 31.000 de pacienţi tot anul, în baza unui contract încheiat cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate. Până în acest moment la nivelul unităţii spitaliceşti au fost efectuate servicii medicale pentru 22.000 de bolnavi, iar până la sfârşitul anului mai este  mult.

Decontarea serviciilor realizate de spital se face pe caz rezolvat. Conducerea Spitalului din Târgu-Jiu speră să nu depăşească serviciile contractate, pentru că riscă să nu le fie decontate sau pe viitor vor fi internate numai cazurile urgente. „Mai avem contract cu CJAS Gorj numai pentru serviciile medicale oferite la aproximativ 9000 de pacienţi. Şi până acum am depăşit numărul serviciilor contractate şi ne-au fost decontate, însă acum ne este teamă, pentru că nu sunt bani şi riscăm să cheltuim bani cu bolnavi care nu ni se vor deconta. Liste de aşteptare nu putem să facem pentru că suntem spital de urgenţă, însă o să limităm internările. O să aibă prioritate numai cazurile grave. Sperăm să nu depăşim contractul”, declară Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu.

Depăşiri şi la internările de o zi

Spitalul are încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate un contract pentru internările de o zi. Şi aici au fost contractate servicii pentru aproximativ 4.400 de bolnavi şi până acum peste 3.000 de bolnavi au fost internaţi o zi. Sunt secţii care au epuizat deja aceste internări. „La aceste internări de o zi pacienţii beneficiază de consultaţii şi tratament. Unele secţii au cam terminat aceste internări, iar altele mai au. Probabil că ni se va da voie să luăm de la o secţie şi să dăm la alta. Oricum oamenii vor fi trataţi”, susţine Constantin Pălivan.

CJAS recomandă liste de aşteptare

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj  susţine că bugetul a fost mai mic decât anul trecut şi ar trebui făcute liste de aşteptare. Cum acest lucru nu este posibil, medicii specialişti trebuie să fie atenţi la internări. „În mod normal trebuie făcute liste de aşteptare pentru bolnavii cronici, numai urgenţele au prioritate, dar fiind spital de urgenţă, medicii specialişti hotărăsc dacă un caz este de internat sau nu”, a precizat Gheorghe Cocină, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Momentan nu se pune problema ca pacienţii care vin la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu să fie trimişi acasă fără a fi trataţi, însă pe viitor nu este exclusă această posibilitate.

Vizualizări: 82

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: