Spitalul Judeţean Gorj nu poate depista astmul

Spitalul Judeţean Gorj nu dispune de aparatura necesară depistării astmului bronşic. Vestea proastă a fost dată de medicii specialişti cu ocazia Săptămânii astmului, manifestare care a început de luni şi va dura până vineri. Din estimările oficiale reiese că în Gorj sunt doar 150 de persoane care suferă de astm. Medicii susţin că numărul este mult mai mare, dar lipsa aparaturii îi împiedică să pună diagnosticul.

Secţia TBC a Spitalului Vechi de la Pasarelă nu dispune de spirometru, aparatul care măsoară cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira si expira într-o unitatea de timp şi care se foloseşte pentru depistarea astmului bronşic. "Aici la dispensarul TBC nu avem spirometre, cine vrea sa i se facă un astfel de control trebuie să vină la noi la cabinetele particulare, în săptămâna aceasta analizele le vom face gratuit pentru toate persoanele, în restul zilelor doar copiii sub 18 ani, veteranii de război şi pensionarii cu o pensie mai mică de şapte milioane de lei vechi beneficiază de control gratuit”, a declarat Ramona Boeriu, medic primar pneumolog la Dispensarul TBC din cadrul Spitalului Judeţean Gorj.

Campania organizată de Societatea Română de Pneumologie cu ocazia sărbătoririi săptămânii Astmului prevede acordarea de consultaţii gratuite pentru depistarea persoanelor care suferă de astm bronşic. Testarea funcţiei pulmonare durează câteva minute, nu doare şi nu necesită efort.

Minerii sunt predispuşi la astm bronşic

Categoriile profesionale predispuse la această boală  în judeţul Gorj sunt în domeniul minier, fabricării sticlei, cauciucului chiar şi cel al panificaţiei. Lucrătorii din domeniul minier prezintă un risc foarte ridicat de a căpăta această boală din cauza faptului că inhalează în permanenţă în particule de cărbune care ajung direct în plămâni. Astmul se manifestă prin crize de sufocare însoţite de şuierături în piept, tuse şi uneori precedate de eliminarea unei spute albicioase gelatinoase.

În România se estimează că ar suferi de astm bronşic aproximativ 1 milion de persoane. Majoritatea dintre oamenii care suferă de această boală nici nu ştiu că sunt bolnavi. Persoanele care intenţionează să îşi facă un control pentru depistarea astmului pot merge la cabinetele particulare care dispun de spirometre. Medici cabinetelor efectuează gratuit aceste controale pentru depistarea astmului bronşic doar în această săptămână.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: