Sprijin de la parlamentari pentru mânăstirea de la Crasna

Mărturie sfântă, încă de la începutul secolului XVI, a istoriei românilor din Oltenia, mânăstirea Crasna, situată pe raza localităţii cu acelaşi nume, foarte aproape de Novaci, a fost deseori uitată de oficialităţile şi organismele locale, care au dovedit constant că preferă acţiunile-spectacol în detrimentul sprijinului pe care îl necesită conservarea  monumentelor istorice şi culturale ale judeţului. Nici marii oameni de afaceri ai Gorjului nu s-au înghesuit în a acorda vreo contribuţie substanţială călugărilor de la Crasna, deşi se ştie că restaurarea şi reparaţiile la actualul schit continuă şi că orice mână întinsă e de mare ajutor.

Deşi înscrisă în lista monumentelor istorice aprobată de către Ministerul Culturii şi Cultelor, fapt care-i atestă încă o dată valoarea de tezaur istoric, arhitectural şi cult, protejarea şi punerea în valoare a mănăstiri de către cei abilitaţi să o facă lasă mult de dorit. În schimb, există oameni simpli în Gorj care contribuie din când în când cu ce pot la ceea ce-i lipseşte mânăstirii. Lor li s-au alăturat de curând senatorul Ion Ruşeţ şi deputatul Severus Militaru, care au hotărât că vor ajuta călugării de la Crasna cu ce este nevoie pentru ca acest colţ de rai al Gorjului să nu-şi şteargă în timp din valoare, ci să o sporească aşa cum pe deplin o merită.

„Schitul de la Crasna este una din minunile care aparţin gorjenilor şi tuturor românilor,  iar faptul că nu se află în colegiul meu electoral nu m-ar putea împiedica să sprijin acţiunile prin care îşi va conserva şi promova valoarea. De asemenea, sper ca oamenii de bine din Gorj să nu lase la voia întâmplării toate aceste monumente din care Gorjul îşi trage rădăcinile”, a explicat senatorul I. Ruşeţ.

Este ştiut faptul că mânăstirea Crasna deţine cel mai reuşit portret al lui Matei Basarab şi una dintre cele mai frumoase catapeteasme din ţară, înaltă până la boltă, din lemn, cu o sculptură ornamentală, poleită cu foi de aur. Pereţii înalţi sunt decoraţi cu un brâu de cărămidă sub streaşină şi cu arcuri ce reazemă bogatele coloane ce înconjoară biserica. Oricui ştie s-o asculte, pictura în frescă, bătrână de două secole şi jumătate, îşi spune de fiecare dată povestea cu acelaşi tânăr entziasm.

Edificiul de la Crasna nu va fi singurul care va primi sprijinul celor doi parlamentari PD-L. Deputatul Severus Militaru a precizat că vor avea în atenţie lăcaşele de cult şi istorie care au nevoie de sprijin pentru a-şi păstra şi promova valoarea, iar pentru înfăptuirea acestui obiectiv colaborarea cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale în Gorj va fi esenţială. În Gorj, atât Ion Ruşeţ, cât şi Severus Militaru, alături de organizaţiile sindicale cărora le aparţineau până la alegerile parlamentare, sunt cunoscuţi pentru implicarea în acţiunile de cultură de foarte mulţi ani încoace.

Vizualizări: 74

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: