Stâna devenită popas turistic pe Transalpina

O stână situată la zeci de kilometri distanță de orice așezare umană a devenit unul dintre cele mai interesante puncte de atracție pentru turiștii care ajung pe Transalpina. Oamenii opresc aici pentru o masă caldă care include mămăligă făcută la ceaun și o brânză proaspătă, dar și tocan de oaie sau vită, copiii și adulții fiind la fel de interesați și de cojoacele pe care ciobanii le au și cu care își pot face poze.

Stâna este amplasată pe muntele Ștefanu, undeva între Rânca și Obârșia Lotrului, pe un colț de rai cu peisaje pe care toată lumea le admiră. Proprietarii acesteia sunt nevoiți acum să stea mai mult la stână, decât cu oile la păscut, zecile de turiști care le trec zilnic pragul fiind întâmpinați întotdeauna cu o masă caldă. Gheorghe „Dede” Băbu este cel care mestecă mai toată ziua în ceaunul pentru mămăligă, dar și cel care taie mămăliga cu ața, așa cum turiștii nu au mai văzut. „Toți cei de pe aici facem câte ceva. Eu mămăliga, altul altă treabă, pentru ca, în final, toată lumea să fie mulțumită. Pe zi cred că fac și câte 30 de ceaune de mămăligă pentru că oricine vine să găsească mămăliga proaspătă”, spune Dede.

Nevasta acestuia, Mărioara, este băcița pe care toți turiștii o cunosc, mai ales că, în ultima vreme, aceasta și-a făcut și cont pe Facebook și toată lumea îi poate urmări acolo postările. Când nu stă pe net, și nu prea stă pentru că la munte nu are nici curent electric, dar apoi internet, femeia pregătește tocanul pe care toți cei care îi trec pragul îl savurează. „Avem brânză proaspătă în fiecare zi. Mai proaspătă de atât nu se poate. Sunt oameni care ne știu de ani de zile și ne caută pentru telemeaua noastră din toată țara. Când vin să se plimbe pe Transalpina își aduc și cutia pentru brânză și o iau acasă pentru la iarnă. Aproape toți ne cer o mămăligă caldă cu smântână și brânză proaspătă, plus tocanul de vită și oaie”, spune Mărioara Băbu.

Locație nouă

Anul acesta stâna este situată un pic mai către Rânca pentru că proprietarii terenurilor pe care era amplasată în trecut nu s-au mai înțeles cu ciobanii la preț și, ca urmare, cei din urmă au căutat o altă locație, noul amplasament fiind și mai vizibil pentru cei care circulă pe Transalpina. Sâmbătă, la deschiderea stânei pe noua locație, turiștii au venit care cum au putut, cu mașinile, cu motocicletele sau chiar pe jos, pentru cei aflați în drumeții pe munte. Gyozo Pușcaș este din Petroșani și a plecat de acasă cu motocicleta doar pentru o masă caldă la stână. „Știam locația de anul trecut și cum vremea e frumoasă am zis că vin până aici pentru o mâncare bună și o gură de aer curat. Numai că nu am găsit stâna la început și m-am și speriat, am crezut că nu mai este, dar am descoperit-o aici și mă bucur că există.

O bucureșteancă venită pentru prima dată pe Transalpina împreună cu soțul și copiii a mărturisit că bucuria pe care o are la stână este de nedescris. „Locul este mirific, e foarte frumos. E superb, mai ales că am făcut acum și Transfăgărășanul, am ajuns pe Transalpina și, pentru prima dată, am ocazia să merg la o stână. E prima dată când merg și văd o stână adevărată și e foarte frumos. De aici o să mergem la mormântul lui Arsenie Boca și cred că avem o vacanță foarte reușită”, a spus Mirela Militaru. Un alt turist, gorjeanul Ion Bobei, a venit și el cu familia la munte, mărturisind că la fiecare ieșire pe Transalpina oprește la stâna din Ștefanu. „În fiecare an oprim la stâna aceasta, iar acum am căutat noua locație. Cunoaștem produsele de aici și pot spune că sunt ok, iar mâncarea e excelentă. Totul ne place foarte mult și de asta revenim cu mare drag”, a spus turistul, stâna urmând să fie deschisă până la începutul toamnei, când ciobanii vor trebui să coboare cu oile de pe munte pentru iernat.

Vizualizări: 5,501

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: