Moară de măcinat cereale realizată de Primăria Bustuchin

Cetăţenii din comuna Bustuchin vor avea în scurt timp o moară unde își vor putea măcina contra cost cerealele. Primarul comunei, Ion Ciocea, vrea să pună pe picioare o clădire în care funcționa vechea moară a comunei. Moara pe care vrea să o amplaseze în comună a fost obținută de Liceul Tehnologic Bustuchin în urma unui proiect depus la OMV Petrom.

Primăria comunei Bustuchin vrea să reinventeze măcinatul porumbului la moară, o tradiție care s-a pierdut în timp și care ar putea aduce fonduri în plus autorităților locale. Ion Ciocea, primarul comunei, spune că moara de măcinat cereale a fost obținută de Liceul Tehnologic Bustuchin, în urma proiectului ”Școala lui Andrei” și prin acest proiect se obligă să o pună în funcțiune pe raza comunei. ”În prezent renovăm clădirea în care funcționa vechea moară a comunei. Vrem să instalăm acolo o moară de măcinat pe care am câștigat-o în urma unui proiect de la OMV Petrom. Moara respectivă a costat 40.000 de lei și macină porumb, grâu, cereale în general. Fosta clădire a morii este în satul Poiana Seciuri”, a spus primarul din Bustuchin, Ion Ciocea.

În aceeași clădire va fi amenajat și atelierul unui meșter popular din zonă care meșteșugărește linguri și obiecte din lemn.  ”Vrem să punem acolo un om care să se ocupe de măcinare și avem pe cineva pe raza comunei care face diverse meșteșuguri, linguri de lemn și obiecte. Proiectul a fost depus de Liceul Tehnologic Bustuchin și primăria s-a obligat că, dacă vor câștiga acest proiect, va pune la dispoziție spațiul unde va funcționa moara. Cu această ocazie vom crea și un loc de muncă pentru o persoană de pe raza comunei”, a spus primarul Ion Ciocea.

Vechea moară a fost revendicată

Primăria va face lucrările de reabilitare din fonduri proprii, însă acțiunea nu a fost lipsită de piedici. Vechea moară a comunei Bustuchin a fost revendicată între timp de un cetățean al comunei însă fără a avea documente care să dovedească dreptul de proprietate. ”Este vorba de o moară confiscată pe vremea comuniștilor. Primăria are toate documentele care arată că moara se află în domeniul privat al primăriei. I-am cerut persoanei respective să vină cu documentele care dovedesc că moara a aparținut familiei, dar sunt unele semne de întrebare. Este ciudat că persoana a revendicat moara acum, când noi am început să o renovăm pentru a o pune în funcțiune”, a spus Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.

Vizualizări: 352

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: