Alexandra Novac a realizat uniforme pentru medicii din străinătate

Dacă îţi place, croitoria este o meserie uşoară. Aşa îţi începe povestea Alexandra Novac, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu.  Tânăra va participa la faza naţională a olimpiadei de textile, de unde speră să se întoarcă cu un premiu important. Experienţa a dobândit-o atât în orele de practică din liceu, cât şi în firmele în care a lucrat în vacanţele de vară.

Chiar dacă profilul textile şi pielărie nu a fost alegerea sa iniţială, pe parcursul anilor de studiu şi de practică a început să îndrăgească această meserie. În această perioadă chiar se pregăteşte pentru faza naţională a olimpiadei de textile, ce va avea loc în luna aprilie. Pe parcursul anilor au ieşit din mâinile ei rochii, cravate, pantaloni, draperii, şorţuri, iar în acest an va contribui la confecţionarea robele pentru cei care termină în acest an clasa a XII-a. „Îmi place ceea ce fac. Înveţi ceva practic, care te ajută în viaţă. Eu îmi fac singură haine şi chiar modific articolele de îmbrăcăminte cumpărate”, spune Alexandra. Pentru că a câştigat ceva experienţă în domeniu, Alexandra va participa în acest an la concursul naţional pe meserii, de unde speră să se întoarcă cu un premiu important. „Etapa naţională a olimpiadei va avea loc în luna aprilie. Elevii din acest liceu au obţinut tot tipul premii la concursurile pe meserii, iar eu sper să mă descurc foarte bine. Voi susţine două probe, una teoretică şi alta practică. Este pentru prima dată când particip la un astfel de concurs”, explică Alexandra Novac.

Meserie plătită prost

Tânăra spune că în România această meserie este plătită foarte prost, iar dacă vrei să reuşeşti nu ai decât să îţi deschizi un atelier în străinătate. Tot timpul trebuie să fii în pas cu moda pentru a-ţi atrage clienţii.  „Am fost în vacanţa de vară în Spania, unde am avut prilejul să constat că meseria de croitor este apreciată. Mai mult decât atât, se plăteşte foarte bine, mai ales dacă dai dovadă şi de creativitate. Intenţionez să urmez şi o facultate de design pentru a mă specializa”, menţionează eleva. O sursă de documentare asupra ultimelor apariţii în modă este Internetul.

În tipul liber a lucrat şi pentru export, la firma unei italience. Acolo a înţeles ce înseamnă munca. „Firma la care am lucrat exporta uniforme medicale, ceea ce înseamnă pantaloni, bluze, halate, bonete sau chiar măşti medicale”, relatează tânăra.

Vizualizări: 237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: