Staţiunea de Dezvoltare Horticolă, preluată în două luni de UCB

Conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) va elabora în această săptămână proiectul de Hotărâre de Guvern pentru a prelua Staţiunea de Cercetare- Dezvoltare Horticolă Târgu Jiu. Acesta va fi transmis la Ministerul Educaţiei pentru a se putea aplica actul normativ de preluare. Ca urmare, aici va fi amenajată o grădină botanică, un muzeu tradiţional agricol, iar studenţii vor avea unde să efectueze stagiile de practică de specialitate.

Conducerea UCB a anunţat că în cel mult două luni va apărea Hotărârea de Guvern prin care instituţia de învăţământ superior va putea prelua Staţiunea de Cercetare Târgu Jiu. În urmă cu doi ani a fost emisă legea de preluare a Staţiunii de Cercetare de către UCB, însă nu şi Hotărârea de Guvern prin care să se clarifice în ce formă vor fi preluate activele acesteia.

„Proiectul de HG o să-l iniţiem chiar în această săptămână şi îl transmitem la Ministerul Educaţiei. În opinia mea în maxim două luni de acum va fi Hotărârea de Guvern şi protocolul de predare-primire şi preluare de către universitate a acestui patrimoniu”, spune rectorul Adrian Gorun. Acesta a mai explicat faptul că au existat tergiversări în această situaţie din partea universităţii din cauza datoriilor mari acumulate în timp de staţiune. „Tergiversarea a mai fost făcută şi în legătură cu datoria pe care au avut-o la stat, numai că ei la sfârşitul anului anterior şi-au achitat o sumă consistentă din această datorie, peste 30 de miliarde lei vechi, rămânând acum să finanţăm noi sursa care produce penalităţile, adică să achităm aproximativ un miliard şi jumătate sau două miliarde în timp, tot reeşalonat”, susţine Adrian Gorun. Staţiunea de Cercetare va fi preluată împreună cu cei aproape 30 de angajaţi.

Studenţi-angajaţi

Însă activităţile la staţiune vor demara după 1 aprilie, dat fiind faptul că agricultura are sezoane şi atunci unele dintre lucrări vor fi sprijinite începând din această perioadă. De aici vor avea de câştigat şi studenţii cu posibilităţi materiale reduse, care nu îşi pot plăti taxele de studiu. Ei vor deveni studenţi-angajaţi. „Constatând că există un procent cam de 15% din studenţii cu taxă care nu prea sunt în posibilitate de plată am zis că venim şi în sprijinul studenţilor cu posibilităţi materiale mai reduse ca desfăşurând diverse activităţi la staţiunea de cercetare să se poată autosusţine. Dorim să asigurăm această dublă calitate pe care studenţii pot să o aibă, student angajat, facilitate pe care să o putem oferi pe parcursul studiilor”, menţionează Adrian Gorun.

Grădină botanică

La nivelul Staţiunii de Cercetare- Dezvoltare Horticolă Târgu Jiu vor fi implementate mai multe proiecte ce vizează amenajarea unei grădini botanice sau a serelor de flori sau legume. „Ca proiect maximal să organizăm la Târgu Jiu o grădină botanică, ce va avea nu numai rol instructiv, ci va aduce vizitatori care să contribuie la dezvoltarea zonei. La staţiune suntem interesaţi de dezvoltarea unui domeniu aplicat, piscicultura, întrucât acolo sunt trei lacuri, în prezent nefuncţionale, dar cu mijloace proprii şi cu cheltuieli foarte restrânse vom putea să populăm aceste lacuri pentru a reprezenta o formă de agrement, dar şi o formă de venit pentru staţiune”, relatează Adrian Gorun.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: