Statul, învins din nou. Expropriere la prețul pieței

Proprietarii ale căror terenuri au fost expropriate pentru construcția centurii ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, investiție blocată și abandonată în prezent, s-au plâns de sumele derizorii oferite de către stat.

Unii dintre ei s-au adresat instanței de judecată și au câștigat despăgubiri de câteva ori mai mari față de suma stabilită prin hotărâre de guvern. Este și cazul unei femei din Târgu Jiu, care a atacat în instanță decizia de expropriere și, implicit, suma primită.

Mai precis, pentru o parcelă de 436 de metri pătrați de teren arabil, Elena C.D. urma să primească mai puțin de 10 mii de lei, potrivit hotărârii de guvern ce oficializa preluarea pământului.

Nemulțumită, gorjeanca a acționat în instanță Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. Zilele trecute, Tribunalul Gorj a anulat procesul verbal de stabilire a cuantumului despăgubirii. Elena C.D. a primit pentru respectiva bucată de pământ suma de 11.582 de euro, „reprezentând valoarea de piață reală a terenului expropriat la data transferului dreptului de proprietate și daune aduse proprietarului”.

Mai mult, instanța a obligat CNAIR la plata către păgubită a dobânzii legale raportate la întreaga sumă datorată cu titlu de despăgubire de la data de 14.10.2014 și până la data plății efective. Compania de drumuri trebuie să achite și 12.500 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată. Sentința nu este definitivă.

Pe rolul instanțelor de judecată sunt zeci de procese ale expropriaților pe cauză de utilitate publică, oamenii reclamând valoarea despăgubirilor stabilite de către stat. Între timp, șoseaua de centură a fost năpădită de bălării, cu toate că investiția trebuia să fie gata de acum trei ani. Deși o singură firmă a depus o ofertă pentru finalizarea lucrărilor rămase de executat, CNAIR trage de timp, neluând încă o decizie.

Varianta de ocolire a municipiului Târgu Jiu va avea o lungime de aproape 20 de kilometri, valoarea investiției fiind estimată la 207 milioane de lei fără TVA. Lucrarea presupune realizarea unor poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67.

Vizualizări: 2,813

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: