Fost director din Gorj, condamnat la închisoare. A recunoscut șpaga primită!

Dan Tănăsescu, fostul director al Direcției Agricole Județene Gorj, a fost condamnat la 3 ani și o lună de închisoare, cu executare. Tănăsescu a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, pentru luare de mită și fals în declarații, ambele în formă continuată, însă nu a primit o pedeapsă mai blândă, așa cum spera. Fostul director, aflat acum pe un post de execuție în instituție, a fost acuzat că a primit mită de la cultivatorii de roșii, beneficiari de subvenții agricole. Sentința nu este definitivă.

Fostul director a fost prins în flagrant când primea 2.000 de lei de la un fermier din comuna Bălești care voia să obțină o subvenție pentru tomate. Procurorii DNA susțin că, în perioada octombrie-decembrie 2018, Tănăsescu ar fi luat mită de la patru fermieri, în sumă totală de 7.800 de lei. Este vorba de sume de 2.000 - 2.500 lei, sau 500 euro, pe care fermierii le-ar fi plătit pentru a fi siguri ca vor primi subvenția de la stat de 3.000 de euro. În plus, fostul șef al Direcției Agricole Gorj a fost acuzat că nu și-a declarat în mod real averea, fiind anchetat și pentru fals în declarații.

Tribunalul Gorj l-a condamnat, vineri, în primă instanță, după ce fostul director și-a recunoscut vina, și implicit șpăgile primite.

 „Condamnare cu acord de recunoaştere. Admite cererea de judecare a cauzei potrivit procedurii simplificate, formulată de inculpatul Tănăsescu Dan. (...) condamnă pe inculpatul TĂNĂSESCU DAN, la: 3 ani (trei ani) închisoare şi 20.000 lei amendă corespunzătoare unui număr de 200 zile amendă., pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale). (...) condamnă același inculpat la: 3 luni (trei luni) închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declarații în formă continuată (trei acte materiale). În baza art. 38 alin. 1, 39 alin. 1 lit. b C.pen. aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care se adaugă sporul de 1/3 din pedeapsa de 3 luni închisoare, respectiv o lună închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi o lună (trei ani şi o lună) închisoare, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g C.pen. pe o durată de 3 ani, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g C.pen. şi 20.000 lei amendă corespunzătoare unui număr de 200 zile amendă”, potrivit sentinței judecătorilor.

Totodată, a fost menținută măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune. În plus, judecătorii au dispus restituirea cauțiunii în sumă de 50.000 lei, după achitarea amenzii şi a cheltuielilor judiciare de 2.000 de lei.

„Economii” confiscate

Instanța a mai decis confiscarea sumelor de bani găsite de anchetatorii la locuința lui Tănăsescu, în urma percheziției domiciliare efectuate în luna decembrie a anului trecut. „Confiscă de la inculpat următoarele sume de bani: 2.300 lei, 2500 lei și 1.000 lei. Confiscă suma de 119.500 lei, 1262 lei și 30.130 euro şi menţine măsura asiguratorie asupra acestor sume”, se mai arată în minuta sentinței.

Despre acești bani, fostul director ar fi spus că este vorba de economii personale, prezentând mai multe chitanțe de schimb valutar.

Declarațiile de avere completate în anii 2014, 2015 și 2016 au fost desființate de către instanță.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Vizualizări: 6,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: