Statul român, reclamat la OIM din cauza abuzurilor lui Ciurel

Declaraţiile directorului general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, au ajuns şi la Organizaţia Internaţională a Muncii. Este vorba despre afirmaţiile făcute de Ciurel după protestul minerilor din 30 mai 2012 când a spus că cei care au participat la miting vor fi primii disponibilizaţi.  „Dacă Doamne fereşte vor veni momente de disponibilizări, cei care nu ne-au înţeles acum, nu vor fi înţeleşi atunci”, a spus Ciurel. Anul acesta, vor fi concediaţi 600 de angajaţi.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a depus o plângere la Comitetul pentru Libertăţi al Organizaţiei Internaţionale al Muncii. Plângerea a fost formulată împotriva Statului Roman deoarece „nu a respectat legile privind libertatea sindicală şi apărarea dreptului sindical şi nu a aplicat dreptul de organizare şi negociere colectivă in cadrul Complexului Energetic Oltenia Târgu Jiu aflată sub autoritatea Ministerului Economiei“.

Instigarea salariaţilor şi împiedicarea protestelor

Potrivit Cartel „Alfa“, confederaţie la care este afiliată şi Federaţia Naţională Mine Energie, CE Oltenia nu a respectat prevederile contractului colectiv de muncă privind reţinerea cotizaţiei pe ştatul de plată, nu recunoaşte FNME ca parteneri de dialog social şi nu sunt acordate drepturile prevăzute în CCM.

Principalele nereguli semnalate de Cartel Alfa sunt: instigarea salariaţilor şi a membrilor de sindicat împotriva organelor de conducere a sindicatelor şi împiedicarea salariaţilor să participe la acţiuni de protest prin folosirea ameninţării ca mijloc de constrângere. „Considerăm aşadar că ne aflăm în prezenţa unui caz de îngrădire, prin intervenţia statului, a dreptului la libertate sindicală şi negociere colectivă şi solicităm analizarea acestui caz în cadrul Comitetului de Libertăţi Sindicale al O.I.M“, se arată în plângerea Cartel Alfa.

Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) a fost creată în 1919 şi a devenit o instituţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1946. Ea numără în prezent 182 de state membre. Scopul primar al ILO este de a promova munca decentă, astfel încât fiecare să lucreze în condiţii de libertate, echitate, securitate şi demnitate umană.

Declaraţiile lui Ciurel, anexate plângerii

Plângerea depusă de Cartel Alfa este însoţită de o monitorizare a declaraţiilor făcute de Ciurel în presă, împotriva sindicatelor. „Dacă ni se pune piciorul pe gat, atunci când se vor face liste de disponibilizări, ne aducem si noi aminte ca in momentul in care ne-a fost greu am fost trataţi aşa. Oricine vede ca situaţia este grea, ca nu iese fum pe coşul termocentralei sau ca nu mai are loc o lingura de cărbune in depozite", este una din declaraţiile lui Ciurel. "Dacă Doamne fereşte vor veni momente de disponibilizări, cei care nu ne-au înţeles acum, nu vor fi întţeleşi atunci", a mai spus Ciurel înainte de mitingul minerilor. După miting, a dispus verificări în exploatări şi au fost sancţionaţi directorii care au aprobat cererile de concediu ale participanţilor la protest.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: