Stimulentul de Covid, încasat ilegal la spital

Curtea de Conturi a României a verificat toate cheltuielile făcute în perioada stării de urgenţă. Nereguli au fost depistate și la nivelul unităților sanitare, iar pe listă se află și Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Aici s-a descoperit că stimulentul de Covid, în sumă de 2.500 de lei, a fost încasat și de persoane care nu erau implicate direct în activități ce le-ar fi expus riscului de infectare cu noul coronavirus.

Cheltuielile în domeniul asistenţei medicale din România, în perioada stării de urgenţă, s-au ridicat la peste 200 de milioane de euro. Circa 30% din acești bani s-au dus doar pe acordarea unor drepturi salariale. Adică ore suplimentare, sporuri şi stimulente băneşti de 54,7 milioane de euro.

Raportul Curții de Conturi arată că unele spitale au acordat stimulente de risc și altor categorii de personal care nu aveau acest drept. La acest capitol este menționat și SJU Târgu Jiu, cu peste 140 de mii de lei.

„În cadrul misiunilor de control au fost identificate situații în care a fost acordat stimulentul de risc și altor categorii de personal decât cele menționate inițial prin OUG nr. 43/6.04.2020, însă constatările vor fi analizate în procesul de valorificare a actelor de control raportat și la modificările și completările aduse prin Legea nr. 82/2020, respectiv Spitalul Municipal Turda – 152,0 mii lei; Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu – 142,5 mii lei; Spitalul Municipal Vulcan – 65,0 mii lei; Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea – 60,0 mii lei”, se specifică în raport.

Pe perioada stării de urgență, s-a aprobat acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru anumite categorii de personal, respectiv medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

Ulterior, prin lege, au fost aduse completări, atât cu privire la categoriile de personal beneficiare ale stimulentului de risc, cât și la modalitatea de acordare.

Vizualizări: 4,611

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: