Strategia energetică, la mâna parlamentarilor

Strategia energetică a României şi Planul Naţional Integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice pentru perioada 2021-2030 vor fi adoptate de Parlament, prin lege, după aprobarea în Guvern. Asta a decis marți Senatul României, înregistrându-se 87 de voturi „pentru”, 12 voturi „contra” şi 29 de abţineri.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de parlamentarii PSD de Gorj, Florin Cârciumaru, Mihai Weber și Scarlat Iriza.

„Strategia energetică naţională defineşte obiectivele sectorului energiei electrice pe termen mediu şi lung şi modalităţile de realizare a acestora, în condiţiile asigurării unei dezvoltări durabile a economiei naţionale. Strategia energetică se elaborează de ministerul de resort, se aprobă de Guvern, cu consultarea organizaţiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali şi a reprezentanţilor mediului de afaceri şi se adoptă de către Parlament, prin lege”, potrivit proiectului de lege.

Planul Naţional Integrat în Domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice pentru perioada 2021- 2030 defineşte obiectivele sectorului energiei electrice pe toate cele cinci dimensiuni ale uniunii energetice: securitate energetică, piaţă internă, decarbonizare, eficienţa energetică, cercetare, inovare şi competitivitate. Planul se elaborează de ministerul de resort şi Ministerul Mediului, Apelor Pădurilor, în baza strategiei energetice naţionale, se aprobă de Guvern, organizaţiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali şi a reprezentanţilor mediului de afaceri şi se adoptă de către Parlament, prin lege.

Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Vizualizări: 1,280

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: