Streinu Cercel: „La Spitalul de la Pasarelă este mult de lucru“

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, a vizitat ieri toate spitalele din judeţ pentru a face o evaluare. Directorii unităţilor spitaliceşti nu au ratat ocazia de a-şi spune nemulţumirile. Aceştia au cerut secretarului de stat să facă ceva pentru deblocarea posturilor din sănătate şi au cerut soluţii pentru a putea achiziţiona aparatură mai bună.

Adrian Streinu Cercel a venit în Gorj după ce directorii spitalelor au depus la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) un raport al funcţionării unităţilor spitaliceşti. Pentru a putea trage concluziile corect, ministrul Sănătăţii a dispus ca toate spitalele să fie controlate pentru a vedea dacă rapoartele depuse de directori corespund cu realitatea. La prima vedere, secretarul de stat a ajuns la concluzia că nu sunt foarte mari probleme la Gorj.

Secretarul de Stat şi-a anunţat vizita încă de la începutul săptămânii, dar a ajuns abia ieri, când a vizitat spitalul de la Bumbeşti Jiu, Turceni, Târgu Cărbuneşti şi Novaci, la Spitalul de la Rovinari ajungând alţi doi reprezentanţi ai ministerului. Streinu Cercel spune că cea mai bună impresie i-a făcut-o spitalul de la Târgu Cărbuneşti, deoarece este foarte curat. “La câte unităţi spitaliceşti am fost aceasta este cea mai curată, chiar m-a impresionat. Există aici şi o biserică. Se îmbină foarte bine partea sufletească cu cea dea sănătate. Nu avem niciun amendament de făcut“, a declarat acesta.

După aceste vizite, acesta s-a pronunţat în mod negativ în cazul spitalului de la Pasarelă despre care a spus că „este mult de lucru“.

Medicii au cerut deblocarea posturilor

Vizita lui Adrian Streinu Cercel i-a făcut pe directorii spitalelor să îşi spună şi nemulţumirile. Cei mai mulţi dintrei ei se plâng de lipsa aparaturii şi a personalului medical specializat. Această situaţie este întâlnită la Spitalul Rovinari, dar nu este singurul. “Avem compartimente şi secţii, dar funcţionează cu un singur medic sau cel mult doi. Să scoată posturile la concurs, să poată medicii tineri să ocupe posturile. Le putem oferi, dotare şi tot ce trebuie. Vrem să facem şi noi medicină aproximativ egală cu celelalte oraşe mari“, a spus Laurenţiu Cosmulescu, directorul Spitalului Rovinari. Aşa cum era normal, secretarul de stat cunoştea aceste probleme, care sunt şi la nivel naţional. „Deficitul de personal în momentul de faţă depăşeşte 35% la nivel de sistem sanitar în România, e o problemă cu care ne confruntăm toţi şi încercăm să găsim soluţii şi evident că asta va depinde de o politică sanitară care s-ar putea să fie pusă în funcţiune şi chiar să motiveze în ultimă instanţă cadrele medicale să intre în sistem, pentru că salariile sunt derizorii. Mai mult este şi agresiunea unei componente din populaţie împotriva corpului medical şi aceste elemente cauzează oricărei persoane care ar vrea să se angajeze în sistemul sanitar“, a declarat secretarul de stat în cadrul de la Cărbuneşti.

CASETA

Această vizită ar putea avea consecinţe, schimbarea din funcţie a anumitor directori. Evaluarea indicatorilor de management şi calitate va fi finalizată însă abia în luna aprilie. „Vedem exact care sunt problemele, iar acolo unde trebuie schimbată filosofia unităţii spitaliceşti să o putem face. Totul este un proiect complex care trebuie finalizat în luna aprilie“, a declarat la final Adrian Streinu Cercel.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: