Studenţi cu bursă, abandonaţi pe străzile din Grecia

Opt studenţi de la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) au plecat la studii în Grecia şi s-au trezit că dorm în stradă. Tinerii au ajuns în Grecia în urmă cu două zile şi se aşteptau să fie îndrumaţi spre un loc unde să doarmă, aşa cum universitatea a promis, însă s-au trezit că nu au nici unde să stea. Dacă situaţia nu va fi soluţionată, tinerii spun că se întorc acasă. Conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi“ are o explicaţie pentru această situaţie: studenţii au părăsit România mai devreme cu o zi.

Cei opt tineri plecaţi în Grecia prin programul de studii ERASMUS au plecat entuziasmaţi spre ţara unde urmau să studieze un semestru. Emoţiile au dispărut complet când au ajuns în Grecia şi s-au văzut în stradă.

Studenţii primesc 350 de euro pentru masă şi cazare. Universitatea spune că nu s-a obligat să le găsească şi cazare. Tinerii nu şi-au imaginat că vor fi nevoiţi să îşi caute singuri gazdă, într-o ţară în care au mers pentru prima dată. Astfel, odată ajunşi în Grecia s-au trezit că nu au unde să se ducă. După mai multe telefoane, universitatea i-a dus pe aceştia la o familie de români care i-a cazat peste noapte.  „Au zis că ne cazează la o familie de români dar respectivii au zis că nu  ştiu de aşa ceva, profesorul de aici care se ocupă de noi nici nu ştia că suntem opt. Nu ştiu ce vom face”, spune studenta Alina Stan.

„Stăm în gară”

Întrebaţi de jurnaliştii de la Pandurul, ce se întâmplă cu studenţii plecaţi în Grecia, conducerea Universităţii i-a sunat pe aceştia şi i-a certat pentru că au spus presei. Tinerii spun că cei de la UCB i-au spus să meargă la cămin, dar, surpriză: locurile erau ocupate.

„Dacă nu găsim unde să stăm, ne întoarcem ce să facem, stăm în gară o jumătate de zi şi apoi ne întoarcem în ţară. În mod normal trebuiau să ne cazeze la cămin că aşa au zis şi dacă nu ne convine să ne căutăm în altă parte, când am ajuns însă acolo toate locurile erau ocupate”, povesteşte Dumitru Negomireanu.

Prorectorul Cârţînă: Studenţii sunt vinovaţi

Conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu ridică din umeri şi dă vina pe studenţi. „Totul s-a întâmplat din cauză că studenţii au ajuns mai devreme cu o zi în Grecia dar se va rezolva. Programul de studii ERASMUS nu ne obligă însă să le găsim unde să locuiască ci doar să le dăm 350 de euro pentru cazare şi mâncare”, a declarat Liviu Cârţână, prorector UCB Târgu-Jiu.

În Franţa nu sunt probleme

Zece studenţi au beneficiat de programul ERASMUS, prin care au mers la studii în străinătate: opt au mers în Grecia şi doi în Franţa. Studenţii din Franţa nu au avut nici un fel de probleme, au fost cazaţi şi sunt pregătiţi să înceapă cursurile. Cei opt studenţi care au ajuns cu bursă pe străzile din Grecia sunt îngrijoraţi până se vor vedea cu un acoperiş deasupra capului.

Tinerii plecaţi la studii în străinătate au medii peste nouă.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: