Subvenţia la hectar, stabilită la 106 euro

Valoarea subvenţiei de stat pe hectarul de teren agricol, pentru campania 2012, este de 106 euro, cu un pachet financiar de 41,6 la sută din total fonduri alocate agriculturii, a arătat, joi, Raluca Daminescu, reprezentant al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), într-o conferinţă de specialitate.

„Absorbţia fondurilor europene derulate prin APIA, începând cu 2007, a fost în medie de 98,5 la sută, la o valoarea de 3,16 miliarde euro, bani absorbiţi pentru fondul de garantare agricolă. Începând cu 2003, 1,33 miliarde euro au reprezentat fondurile folosite în cadrul programelor de dezvoltare rurală, la care s-au adăugat 8 miliarde de lei pentru asistenţă', a spus Daminescu.

La finele lunii iunie, subvenţiile pe hectar plătite prin APIA fermierilor erau în proporţie de 97 la sută, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. La dezvoltare rurală, România a ajuns la o absorbţie de 42 la sută, în condiţiile în care media la nivel european este de 52 la sută.

România beneficiază pentru perioada 2007 - 2013 de fonduri europene în valoare de 34,5 miliarde de euro, din care 13,5 miliarde de euro pentru agricultură. APIA se află în subordinea Ministerului Agriculturii, şi începând cu 1 ianuarie 2007 derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). Subvenţiile se acordă sub forma de plăţi directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi în cadrul măsurilor de piaţă pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: