Simulare de accident aviatic lângă Izvoarele Cernei

O amplă coloană de mașini cu girofaruri în funcțiune a putut fi observată ieri circulând dinspre Târgu Jiu spre Padeșși invers, mulți dintre cei care au văzut „trupele” gândindu-se la eventuale noi descinderi ale anchetatorilor. În realitate, echipajele respective au participat la un amplu exercițiu de căutare a unor supraviețuitori și victime dintr-un accident aviatic produs în apropiere de Izvoarele Cernei, o zonă unde cel mai ușor se ajunge cu elicopterul, două aparate de zbor, inclusiv unul de la MAI fiind deplasate în munții din nordul județului pentru ca, într-o situație reală, să fie evitate bâlbâielile înregistrate la căutările din Munții Apuseni de acum doi ani.

Cerna Sat este cu siguranță nu doar cel mai îndepărtat cătun din județ de municipiul Târgu Jiu, dar și cel la care se ajunge cel mai greu. Autoritățile au conceput un scenariu pentru zona respectivă tocmai pentru că aici nu există telefonie mobilă, nu funcționează nici măcar comunicațiile radio, iar până la o localitate „civilizată” sunt de mers zeci de kilometri. Un reprezentant al ROMATSA, Ovidiu Loja, a venit aici special de la București, drumul până la Izvoarele Cernei fiind făcut și de pompieri din Craiova sau polițiști mehedințeni, forțele de intervenție de la Gorj fiind peste 200 la număr.

„De la Târgu Jiu sau de la alte județe îți trebuie trei ore ca să ajungi până aici. Dacă mai e de mers pe munte vă dați seama că durează și mai mult. Pe deasupra Gorjului zboară zilnic mii de avioane și, atunci, există riscul producerii unui accident oricând. Dacă durează trei ore să ajungi aici vă dați seama că din momentul înregistrării apelului la 112 și până la sosirea primelor echipaje pot să mai moară 30% din supraviețuitori. Nu ai ce să faci într-o asemenea situație. E o zonă de munte greu accesibilă, nu e câmpie ca să spui că ajungi cât mai repede la ei. Nici măcar drumul spre sat nu e unul bun, fiind forestier”, a menționat Loja, mulțumit însă de modul de mobilizare al forțelor.

elicopter_mai

Elicoptere pentru salvarea răniților

La Cerna Sat au fost mobilizați ieri nu doar pompieri, ci și polițiști, jandarmi, medici, salvamontiști, dar și angajații Serviciului de Medicină Legală Gorj, care au avut de transportat presupusele persoane decedate de la locul accidentului. Aici au fost aduse și elicoptere, unul de tip SMURD și altul de intervenție al Ministerului Afacerilor Interne, localnicii, puțini la număr în cătunul respectiv, lăsând treburile de zi cu zi și uitându-se la spectacolul de pe cer, pe ei bazându-se însă și autoritățile în cazul unei intervenții reale, ei fiind cei care știu cel mai bine zona.

Procurorul Emil Moța, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, precum și procurorul militar colonel Vladimir Diaconeasa, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara, au fost cei care au coordonat cercetările la fața locului, în cazul unei tragedii ei fiind cei care s-ar ocupa de ancheta din munți. „Într-o situație reală lucrurile sunt mult mai complicate, mai ales că avem o zonă montană greu accesibilă. Azi am avut parte de un timp favorabil și condițiile tot sunt grele, zona fiind greu accesibilă, dacă ar fi fost iarna, pe vânt sau ninsoare, nici nu vreau să ne gândim la așa ceva. Sunt însă impresionat de anvergura forțelor de la diverse arme care s-au adunat aici din mai multe județe pentru ca, într-o situație reală, lucrurile să decurgă cât mai bine”, a menționat procurorul militar.

cerna_sat_1

A fost bine

Șeful ISU Gorj, colonel Liviu Dumitrașcu a fost cel care a coordonat întreaga activitate a forțelor de intervenție, inclusiv elicopterele prezente la fața locului, el precizând că un astfel de exercițiu este necesar în condițiile în care „pe deasupra Gorjului trec zilnic aproximativ 2000 de aeronave, ceea ce face să existe un risc real de producere oricând a unul accident de aviație”.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: