Subvenţiile pentru producătorii verzi, reduse

Guvernul a decis ca, din 1 iulie, să fie amânată acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018, pentru centralele eoliene.


Amânarea a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de marţi.

În proiectul iniţial, amânarea certificatelor pentru producătorii de energie în panouri fotovoltaice şi cei în microhidrocentrale era calculată până la 1 ianuarie 2017. Pentru producătorii de energie eoliană era prevăzut acelaşi termen, respectiv 1 ianuarie 2018.

Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Potrivit Guvernului, ordonanţa prevede amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi). În proiect era prevăzut în acelaşi timp că pentru unităţile fotovoltaice vor fi acordate doar patru certificate.

În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.

Ordonanţa limitează acreditarea centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile, introduce obligaţia pentru Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional, şi stabileşte monitorizarea semestrială a investiţiilor de către ANRE, ceea ce, în opinia Guvernului, va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării.

mediafax.ro

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: