Sumă uriaşă pentru reabilitarea Prefecturii

Cutremurul de luni, înregistrat la nivelul judeţului Gorj, a provocat noi pagube materiale. Sala Maură a Prefecturii este într-o stare continuă de degradare: cad bucăţi şi uşile nu se mai închid.

„Din păcate, Sala Maură este într-o stare foarte gravă. A fost din nou afectată de acest cutremur, inițial de 5,1 pe site-ul INFP, iar apoi de 4,9. Chiar ieri am intrat personal să văd care este starea sălii. Tavanul este afectat, au căzut din nou bucăți mai mici sau mai mari, uşile nu se mai închid. În momentul de față este imperios necesar să găsim o soluție pentru ca această clădire să intre într-un program de consolidare. Toată clădirea este un moment istoric şi va fi destul de greu să mai refacem clădirea arhitectural. În momentul de față avem două posibilități: una prin Compania Națională de Investiții, unde suntem într-un parcurs, am depus documentația pentru a intra în acest program de consolidare, reabilitare și modernizare, iar zilele astea chiar am găsit cumva o altă soluţie, este vorba de finanţări care vin prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Toate aceste clădiri care au fost afectate la nivel regional și vorbim de Regiunea Sud-Vest Oltenia sunt centralizate la nivelul Ministerului Dezvoltării și Ministerului Afacerilor Interne și atunci va trebui să vedem dacă se trece acest prag de 256 milioane de euro la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia pentru a primi finanţare pentru clădirile cele mai afectate”, a declarat Cristina Cilibiu, prefectul judeţului Gorj, pentru Radio Infinit.

În ceea ce priveşte fondurile necesare pentru reabilitarea Prefecturii, suma se ridică la aproximativ 13 milioane de euro: „Pentru Palatul Administrativ (Prefectură) vorbim de 13 milioane de euro pentru reabilitare. Piaţa fluctuează. Totuşi vorbim de milioane de euro. Cred că ar fi mult mai uşor şi pentru noi şi pentru bugetul ţării să obţinem bani de la Uniunea Europeană. Şi asta e prioritatea noastră, să centralizăm pagubele şi vom vedea dacă trecem acest prag de 256 de milioane de euro pe întreaga regiune. Gorjul este cu siguranţă cel mai afectat judeţ”, a adugat prefectul.

Vizualizări: 1,747

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: