Sume amețitoare învârtite în campania electorală din Gorj

Peste 7.000 de candidați participă în Gorj la alegerile locale de duminică. Chiar dacă suntem în pandemie, iar campania electorală s-a desfășurat mai mult în online, competitorii nu s-au sfiit să arunce cu bani în dreapta și-n stânga. Sunt însă și candidați care au recurs la împrumuturi pentru a-și finanța campania. Una peste alta, cei mai mulți bani au fost investiți în campania pentru desemnarea președintelui Consiliului Județean Gorj.

Tânărul antreprenor Iulian Popescu, candidatul PNL la Consiliul Județean, a contribuit la această campanie electorală cu suma de 250.000 de lei, venituri proprii. Îl urmează primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, cu 50.000 de lei.

Un om de afaceri aflat pe locul 14 pe lista PNL pentru Consiliul Județean Gorj a contribuit cu suma de 24.000 de lei. Este vorba de Sergiu Mihail Olaru.

Vechii consilieri județeni ai PNL au finanțat campania cu câte 7.500 de lei fiecare. La fel și consilierul municipal Eduard Berca, acum candidat la Consiliul Județean, de pe poziția 10. Noii intrați pe listă, și aflați pe locuri eligibile, au contribuit cu câte 8.000 de lei (Claudiu Soare, Dana Constantinescu, Alexandru Hortopan și Constantin Popescu).

Mai sunt și câțiva primari care s-au remarcat la acest capitol. Gigel Jianu, de la Motru, a cheltuit 22.300 de lei, Dumitru Leuștean de la Novaci – 15.610 lei, Robert Filip de la Rovinari - 15.500 lei sau Cristina Cilibiu de la Turceni – 15.000 lei.

Mai sunt și candidați la primării sau consilii locale care au contribuit cu sume mai mari de 10.000 de lei. Este cazul lui Daniel Horcea (Bălești), Cristi Crăc (Drăguțești), Dorin Ionescu (Mătăsari) sau Ion Sanda (Motru).

Campanie din împrumuturi

Fostul viceprimar din Târgu Jiu, acum candidat la primărie din partea Partidului Verde, Adrian Tudor, a declarat că s-a împrumutat 90.000 de lei pentru a-și finanța campania.

La împrumuturi a apelat și candidatul PSD la Consiliul Județean Gorj. Cosmin Popescu a contribuit cu 290.000 de lei la această campanie, din care 140.000 de lei sunt din venituri proprii.

Aflat pe lista de consilieri județeni a PSD, fostul prefect Cristinel Rujan a contribuit financiar cu 44.000 de lei. Și viceprimarul din Motru, Cosmin Morega, a declarat 20.000 de lei, iar candidații la Consiliul Local Târgu Jiu - Marcela Mrejeru, Nicolae Predescu, Luis Popa și Armand Landth – câte 16.725 de lei.

Sunt și câțiva candidați la Consiliul Județean care au contribuit cu câte 14.800 de lei (Gheorghe Nichifor, Ștefan Constantin, Valentin Popa, Negru Antonie Marius, Mihai Istrate, Anca Bordușanu sau Bogdan Niculescu), dar și Gheorghe Bucălăete -14.000 lei.

Ion Călinoiu și Gabriel Giorgi, aflați tot pe lista de la „județ”, au contribuit cu câte 10.000 de lei. Se mai remarcă Iulian Buduran, candidatul PSD la Novaci, cu suma de 15.610 lei, afaceristul Constantin Bicheru, candidat la Stănești, cu suma de 11.150 de lei, dar și candidatul partidului la Samarinești - Gheorghe Narcis Bornăgel, cu 11.500 de lei.

Cu peste 11.000 de lei au mai contribuit primarii din Runcu, Aninoasa, Turburea, Peștișani sau Negomir.

Sponsorii partidelor

Candidații USR și PLUS nu au aruncat cu mulți bani în această campanie electorală. Florin Șarapatin, candidatul de la Târgu Jiu, a contribuit cu 4.000 de lei, iar Marius Hoară, de la Consiliul Județean, cu doar 5.000 de lei.

Președintele USR Gorj, Radu Miruță, candidat la Consiliul Județean Gorj, a scos din buzunar 20.000 de lei, iar profesoara Cristina Goanță, candidat pentru un post de consilier la Târgu Jiu, a contribuit cu 12.500 de lei. De asemenea, candidații USR la Săcelu și Motru au cheltuit câte 10.000 de lei fiecare.

Și la ALDE s-au strâns baierele pușculiței de campanie. 25.000 de lei au mers către organizația centrală, iar președintele partidului, Nicolae Muja, candidatul la președinția Consiliului Județean Gorj, a finanțat campania cu 8.000 de lei. A mai contribuit cu 3.000 de lei candidatul de la Motru, Ilie Petrescu, dar și Mădălina Negrescu, de la Târgu Jiu, cu 2.000 de lei.

În tabăra Pro România s-au remarcat doar câțiva contributori. Deputatul Alin Văcaru a decontat 60.000 de lei, Luminița Popescu, Viorica Dima și Raluca Sarcină câte 30.000 de lei fiecare. 11.000 de lei a scos din buzunar și candidatul Pro România de la Dănești, Mădălin Paliță.

Nici la PMP nu a fost dezmăț. Președintele Nicolae Davițoiu, candidat la președinția Consiliului Județean Gorj, a cheltuit 30.000 de lei, iar Marian Roatru, candidat la Primăria Târgu Jiu, 20.000 de lei.

Ce-i drept, campania va fi mult mai scumpă ca-n 2016. Acestea sunt doar sumele declarate până pe 18 septembrie, iar partidele vor mai putea depune contribuții până în ultima zi de campanie electorală. La nivel național, cheltuielile partidelor și candidaților au depășit deja 150 de milioane de lei.

Legislația electorală prevede că banii pe care candidații îi cheltuiesc în campanie vor fi decontați dacă partidul politic sau candidatul independent obține cel puțin 3% din voturile exprimate pentru funcția vizată.

Vizualizări: 3,758

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: