„Suntem ca un mărăcine între florile lui Cârciumaru“

Zeci de familii din Târgu Jiu trăiesc în condiţii greu de imaginat. Oamenii mănâncă, spală şi fac baie într-o încăpere mai mică de 10 metri pătraţi. Ei riscă să se şi îmbolnăvească pentru că au toalete comune care sunt folosite şi de oamenii străzii, mâncarea o pregătesc pe casa scării iar iarna stau în frig pentru imobilul unde locuiesc nu este branşat la reţeaua de gaze. Florin Cârciumaru primarul municipiului Târgu Jiu ridică din umeri şi spune că nu poate face nimic pentru aceşti oameni pentru că blocul nu este în proprietatea primăriei.

Blocul cu pricina este situat în apropiere de sediul Poliţiei Comunitare din Târgu Jiu. Circa 30 de familii locuiesc în acest bloc. Oamenii au primit locuinţele de la fosta întreprindere de prelucrare a lemnului şi fabricare mobilier (CPL). La aflarea veştii că  angajatorul le asigură un acoperiş deasupra capului, oamenii au radiat de fericire, nu s-au gândit nicio clipă că peste ani vor blestema ziua în care au acceptat să se mute într-un asemenea loc.

Trăim la oraş în condiţii mizere

Maria Ştefănoiu de 65 de ani este unul dintre locatarii acestui bloc, Ea s-a mutat în imobil în urmă cu 20 de ani. Femeia are un băiat dar care s-a mutat la ţară pentru a putea să le asigure celor doi copii un viitor mai bun. „Gătesc pe aragaz la butelie, fac baie în cădiţă în mijlocul camerei, înconjurată  de cartofi, ceapă şi murături. E groaznic, când merg la baie îmi vine să vărs când văd cum arată. Trăim la oraş dar în condiţii extrem de mizere, parcă am fi în Evul Mediu. Un WC din blocul nostru arată mai groaznic ca cel din fundul grădinii de la ţară. Nu avem bani să reparăm nimic, dintr-o pensie de 600 de lei, 50 de lei dau pe medicamente, plus întreţinerea, curentul, din ce să-mi rămână pentru reparaţii“, spune aceasta.

„Îmi e frică să nu mă îmbolnăvesc de hepatită“

La fel ca Maria Ştefanoiu sunt alte zeci de familii care de altfel au şi copii care nu ştiu ce înseamnă să faci baie într-o cadă unde curge apă caldă sau să mănânce într-o bucătărie.

„Dorm pe fotoliu, soţul mi-a murit acum câţiva ani, am un băiat de 30 de ani care e paznic la o firmă şi care nu s-a putut căsători din cauză că nicio fată cu care a vorbit nu a acceptat să se mute într-un asemenea loc. Eu încă mai lucrez la fosta întreprindere CPL, am un salariu de 720 de lei dar sunt luni în care nu primim toţi banii pentru că nu e materie primă şi stăm degeaba. Nu am posibilitate să cumpăr o locuinţă sau să o renovez pe acesta, îmi e frică să nu mă îmbolnăvesc de hepatită pentru că e un adevărat focar de infecţie în acest bloc„ spune Floarea Văcaru

Oamenii în cauză spun că se simt îngrozitor, ca şi când ar locui într-un coteţ iar ceilalţi cetăţeni în palate.

Nenumărate solicitări la primărie

„Am lucrat 20 de ani la CPL, mergeam zilnic 12 kilometri pe jos pentru că preferam să cumpăr o pâine la copii decât să dau banii pe biletul de troleu. Am doi băieţi unul are 18 iar celălalt 20 de ani, locuim patru persoane într-o garsonieră confort III.  Le mai spălăm pe hol sau la baie pentru a nu face multă apă în casă dar nu putem tot timpul pentru că e mic spaţiul şi nu avem loc toţi. Am cerut sprijin primăriei în nenumărate rânduri dar nu am primit niciun răspuns. Nu cerem să ne reabiliteze blocul pe banii cetăţenilor dar cred că ar putea să obţină ceva fonduri de la guvern, nu putem să rezolvăm situaţia singuri, nu pentru că nu vrem pur şi simplu nu avem bani. Primarul ar trebui să se gândească să ne ajute doar din simplu motiv că suntem ca un mărăcine între florile lui“, spune Mădălina Deaconu de 45 de ani.

Florin Cârciumaru: Nu e treaba mea pentru că nu primăria e proprietarul

Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu, spune că nu este de competenţa primăriei să reabiliteze acest bloc . „Nu pot să îi ajut cu nimic pe aceşti oameni pentru că e vorba de o proprietate privată şi e normal să nu renovez casa unora pe banii altora. Nu e treaba mea pentru că nu primăria e proprietarul acestui imobil ci cei care locuiesc acolo“, declară acesta.

În aceeaşi situaţie se află şi alte zeci de familii care locuiesc într-un bloc vecin. Aceştia sunt foşti angajaţi ai fabricii de confecţii. Ei au însă ceva în plus faţă de vecinii lor de cartier, au gaze naturale. Cele două blocuri cu pricina au ca administrator pe femeia de serviciu, care spală şi WC-urile şi încasează şi banii pentru întreţinere.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: