Pecingină, avocat fără taxă pentru minerii din SMEO

Zeci de salariați ai CE Oltenia, membri ai Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) condus de Gabriel Căldărușe, au dat în judecată compania. Aceștia cer în instanță drepturile salariale aferente sporului de tură, care reprezintă 5.5% din salariul de bază. Acțiunile au fost individuale și nu prin intermediul sindicatului. SMEO a încheiat un acord cu administraţia CE Oltenia pe vremea lui Laurențiu Ciurel, prin s-a angajat să nu dea în judecată compania. Liderul Gabriel Căldărușe spune că acel acord nu mai este valabil. "S-au dus la domnul Pecingină pentru că nu le percepe taxă", a explicat liderul SMEO.

Sindicatul lui Marin Golea, afiliat la Federația Națională Mine Energie (FNME), a câștigat sporul de tură pe calea instanței pentru membrii săi și s-a creat astfel un precedent. Și membrii SMEO vor acum să recapete drepturile neprimite din 2013, aferente sporului de 5.5%, și i-au solicitat serviciile avocatului Gheorghe Pecingină, pentru a-i reprezenta în instanță. "Reprezint mineri, cei care se încadrează în prevederile din Contractul Muncii pentru a beneficia de sporul de tură. Sunt majoritatea din zona Rovinari. Bănuiesc că sunt de la SMEO. Știu că cei de la FNME au câștigat. S-au creat mai multe precedente, au mers pe mai multe dosare. Cred că sunt în jur de 80, dar acțiunile le-am pus pe zile. Am pus ieri, astăzi, mai pun și joi", a declarat avocatul Gheorghe Pecingină.
Liderul SMEO spune că membrii săi de sindicat au apelat la avocatul Pecingină pentru că nu le cere taxă de reprezentare în instanță. "Oamenii au apelat la domnul avocat Pecingină pentru faptul că nu le percepe acea taxă. Merge pe un comision de succes. În cazul în care omul pierde nu va plăti absolut nimic, în caz că omul va câștiga procesul acei bani nu vor fi plătiți de salariați. Și-a asumat această responsabilitate, să nu ia bani de la oameni", a explicat președintele SMEO.

Acordul cu Ciurel nu mai e valabil
Liderul SMEO spune că acel acord încheiat cu administraţia pe vremea când la conducerea companiei se afla Laurenţiu Ciurel și-a pierdut valabilitatea odată cu semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), document care fusese parafat înainte ca administraţia şi sindicatele să ajungă la un consens. Mai mult, acesta a explicat că în acord era specificat ca sindicatele să nu dea în judecată compania atâta timp cât este respectat CCM. "Acel acord și-a pierdut valabilitatea odată cu încheierea Contractului Colectiv de Muncă. În al doilea rând, dacă s-ar respecta un Contract Colectiv de Muncă nu ar mai fi nevoie de judecată. Sper ca oamenii să câștige procesele, să beneficieze de drepturile care li se cuvin", a mai spus Gabriel Căldărușe.

Vizualizări: 1,149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: