Superstiţiile iubirii de Valentine's Day

Sfântul Valentin este o sărbătoare a iubirii, pe care noi, românii, am adoptat-o doar de câţiva ani. Alte popoare, însă, au tradiţii, obiceiuri şi superstiţii destul de variate despre această zi a îndrăgostiţilor.

În Danemarca, de Sfântul Valentin, ghiocei presaţi sunt trimişi nu persoanei iubite, ci celor mai dragi prieteni.

În Japonia, sărbătoarea de Sfântul Valentin înseamnă un cadou de ciocolată pentru bărbaţi de la femei. Tipul de ciocolată oferit semnifică tipul de relaţie dintre cei doi: Giri-choko se oferă pentru şefi, colegi şi prieteni apropiaţi (giri înseamnă obligaţie, deci o relaţie socială, nu intimă). Honmei-choko se oferă iubiţilor, amanţilor sau soţilor şi sunt realizate manual, chiar de femeia care le oferă.

În anumite ţări există obiceiul ca femeile tinere să primească un cadou vestimentar de la un potenţial pretendent, cadou echivalent cu o cerere în căsătorie. În consecinţă, păstrarea sau refuzarea acestuia devin echivalente cu un accept sau un refuz al respectivei cereri în căsătorie.

În Ţara Galilor, în vremuri de demult, cadoul ideal prin care îţi puteai manifesta dragostea era reprezentat de linguri. Exista obiceiul ca îndrăgostiţii să sculpteze linguri din lemn pe care le dăruiau persoanei iubite în ziua de 14 februarie. Pe suprafaţa lingurilor erau sculptate motive diverse precum inimioare şi chei ce aveau o semnificaţie deosebita: “tu eşti cel care deschizi inima mea!”.

Abia în 1537 ziua Sfântului Valentin a fost declarata în mod oficial sărbătoare de către regele Angliei, Henry al VIII-lea, sărbătoare pe care o trăim şi în zilele noastre.

Superstiţii de Sfântul Valentin, sunt şi ele destul de numeroase, pe care o multitudine de persoane le consideră ca fiind adevărate semne, şi după care se ghidează atunci când doresc să-şi afle alesul inimii sau cum va fi viaţa lor amoroasă:

- dacă tai mărul în jumătate, numărul seminţelor pe care le găseşti în interiorul mărului îţi indică numărul copiilor pe care îi vei avea.

- dacă vei fi trezita din somn de sărutul unei persoane dragi în dimineaţa Sfântului Valentin, înseamnă că vei avea noroc în dragoste de-a lungul acelui an.

- în dimineaţa Sfântului Valentin primul nume al persoanei pe care îl auzi la radio sau la tv sau îl citeşti în ziar va fi numele persoanei cu care te vei căsători.
- dacă vezi un stol de porumbei albi în aceeaşi zi înseamnă că vei avea o căsnicie îndelungată, frumoasă şi liniştită.

- dacă se întâmplă să găseşti o mănuşă în ziua Sfântului Valentin, se spune că ursitul tău ar trebui să găsească şi el cealaltă mănuşă chiar în aceeaşi zi.

Conform unui obicei mai vechi care este ţinut şi în zilele noastre, în ajunul sărbătorii Sfântului Valentin, tinerele fete care doreau să vadă chipul celui ursit în vis, trebuiau să pună un bucheţel de rozmarin înăuntrul pernei. Cel visat era cel predestinat.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: