Surse: Graure are calitatea de suspect în dosarul Şova

Octavian Graure, fost director Financiar-Contabil al Complexului Energetic Turceni în 2007, a primit calitatea de suspect în dosarul “Ponta-Şova”, susţin surse din companie. Contactat telefonic şi întrebat dacă a fost chemat la DNA pentru acest dosar, Graure a spus că “nu pot comenta treburi din astea”. Întrebat dacă i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, Graure a spus: “Înţelegeţi că nu pot să vorbesc despre asta”, dar nu a infirmat informaţia.

Documentele semnate de Graure sunt legate de partea din dosarul Şova referitoare la factura Electrica. Concret, este vorba de o factură de penalităţi emisă de Complexul Energetic Turceni către Electrica, pe 22 martie 2007, în sumă de 68.222.761,1 lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente perioadei 01.04.2004 – 31.12.2006. La vremea respectivă, din corespondenţa celor două companii de stat a rezultat că Electrica îşi asuma plata unor penalităţi, dar avea dubii că acestea au fost corect calculate. Din această cauză, a returnat factura, iar CE Turceni, condus pe atunci de Dumitru Ilinca, a dat Electrica în judecată.

În scurt timp, la complex a fost numită o altă conducere, director general devenind Dumitru Cristea şi director financiar Octavian Graure. Cei doi au renunţat la proces, fără a avea împuternicire de la Consiliul de Administraţie în acest sens. În declaraţia de renunţare, cei doi precizează că împotriva Electrica va fi intentat un alt proces, prin Casa de avocatură Şova şi asociaţii, care a adus în buzunarele acesteia 960.000 de lei, sumă considerată prejudiciu de procurorii DNA.

Banii recuperaţi în opt ani, comisionul plătit pe loc

Declaraţia de renunţare depusă la Tribunalul Gorj, semnată de Cristea şi Graure, are următorul conţinut: „Prezenta declaraţie de renunţare la judecată se datorează faptului că, împotriva debitoarei, creditoarea a înţeles să formuleze acţiune pe calea dreptului comun, cu acelaşi obiect, solicitând obligarea debitoarei la plata sumei de 68.222.761,1 RON reprezentând penalităţi de întârziere. (...) Totodată, prin prezenta mandatăm avocaţii împuternici din cadrul S.C.A. Şova & Asociaţii pentru a depune declaraţia noastră în faţa instanţei”. Renunţarea a fost depusă la tribunalul Bucureşti, în procesul nr. 32151/3/2007, pentru termenul 26.11.2007.

În paralel, conducerea CE Turceni a semnat cu casa Şova, pe 1 noiembrie 2007, un act adiţional la contractul de asistenţă juridică, prin care „începând cu 29 octombrie 2007 consilierul devine consultantul legal al clientului în această problemă”. Casa Şova urma să primească, pe lângă tariful orar negociat, un comision de succes de 1% dacă recupera 20 de milioane de lei de la Electrica, 2% dacă recupera până în 50 de milioane şi 3% dacă suma depăşea această valoare.

Casa Şova a negociat cu casa de avocatură a actualului lider PNL, Alin Gorghiu, denumită Gorghiu, Pop şi asociaţii, care reprezenta Electrica.

Interesant este că pe portalul Ministerului Justiţiei, noul proces apare înregistrat pe 2.10.2007, adică înainte de semnarea actului adiţional dintre Turceni şi Şova. Pe 6 decembrie 2007, Tribunalul Bucureşti ia act de înţelegerea părţilor şi consfinţeşte înţelegerea care i-a adus lui Şova comisionul de succes de 2%, cele două companii înţelegându-se prin avocaţi la recuperarea sumei de 48.000.000 lei.

Electrica s-a angajat să plătească banii în opt ani, în tranşe trimestriale de 1.500.000 lei, dar Casa Şova a încasat comisionul de 960.000 lei integral la semnarea tranzacţiei. Suma încasată de casa Gorghiu de la Electrica nu a fost făcută publică până în prezent.

Ce spune DNA

În cauză a fost deja pus sub urmărire penală acum un an Dumitru Cristea, director general al CE Turceni în 2007. „În calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație, a încheiat cu reprezentanții Electrica, tranzacția relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacție prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalitățile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunțat (20.222.761,10 lei) și jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obținerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunțat, mai puțin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei)”, spunea DNA într-un comunicat.

SURSE

În august anul trecut, DNA l-a pus sub urmărire penală şi pe Laurenţiu Ciurel, actual director general al CE Oltenia şi fost director general al CE Rovinari. Potrivit unor surse, acesta nu mai are calitate în dosar, pentru că ar fi devenit denunţător. Pe de altă parte, CE Oltenia a avut contracte de sute de mii de euro cu notariatul Danielei Volintiru, soţia numărului 3 din DNA, dar potrivit Inspecţiei Judiciare acestea nu au influenţat ancheta.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: