Procese de milioane de euro între CE Oltenia şi BVA Coal

Două procese a căror miză totală este de ordinul milioanelor de euro! Cu asta s-a ales Complexul Energetic Oltenia la finalizarea contractului de furnizare de cărbune pentru Serbia, prin intermediul unei firme de apartament din Constanţa, BVA Coal. Contractul a ridicat semne de întrebare de când a fost semnat, în decembrie 2014, deoarece preţul de livrare, de 13 euro/tonă, era sub media costului pe tona de cărbune înregistrat de CEO în acel an. Compania din Gorj anunţase iniţial că participă la licitaţia din Serbia, unde mai multe cariere erau inundate, dar a renunţat din motive analizate acum de DNA şi DIICOT. Acum, BVA a dat în judecată CEO pentru a nu executa garanţia de 780.000 de euro, dar şi pentru a contesta o factură de penalităţi de 2,2 milioane de lei. Potrivit unor surse, urmează un al treilea proces, în care compania condusă de Ciurel va da explicaţii pentru faptul că a livrat doar o parte din cantitatea contractată.

Legătura dintre BVA Coal SRL şi CE Oltenia este departe de a se rupe, deşi contractul pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de lignit a fost reziliat înainte cu aproape patru luni de a se finaliza.

Complexul Energetic Oltenia s-a ales cu două procese, ambele deschise pe 18 august 2015. Primul, având ca obiect „obligaţia de a nu face”, este intentat de BVA Coal pentru a obliga CE Oltenia să nu execute biletele la ordin în data de 19 august, pentru suma de 780.000 euro, pe considerentul că nu firma din Constanţa se face vinovată de nerespectarea contractului. Al doilea proces este referitor la o factură de penalităţi contractuale de 2,2 milioane de lei pe care Complexul Oltenia a emis-o către BVA Coal.

proces_bva_ceo_1

Contradicţii legate de rezilierea contractului

Contractul pentru livrarea de cărbune în Serbia a fost semnat în decembrie 2014, livrările au început în ianuarie, iar în martie-aprilie s-au şi sistat. La scurt timp, CE Oltenia a reziliat contractul, motivele fiind încă neclare. „Contractul era condiţionat de plata în avans a cărbunelui ce urmează a fi livrat. Prin urmare, deoarece BVA nu a mai făcut plăţi către CE Oltenia, nu li s-a mai livrat cărbune. Data finalizării contractului a expirat“, a fost explicaţia Complexului Oltenia, la solicitarea ziarului Pandurul. Anterior, directorul general al CE Oltenia declarase pentru Digi 24 că: „Din păcate după ce s-a luat aproximativ 500 de mii de tone s-a sistat. Din motive pe care nu le cunoaştem“.

Potrivit contractului, CE Oltenia se obliga să livreze 1,2 milioane de tone lignit, într-o perioadă de şase luni, la o granulaţie mai mică de 60 mm. BVA Coal s-a angajat să plătească penalităţi dacă ridică mai puţin de 10.000 de tone pe zi, de la 10% pentru cantităţi zilnice între 9.000-9.000 tone/zi până la 30% din contravaloarea cantităţii neridicate, pentru intervalul 5.000-5.999 tone/zi.

Scrisoarea de garanţie, înlocuită cu bilete la ordin

Potrivit contractului, garanţia de bună execuţie putea fi constituită în lei sau în euro, în conturi indicate în document, sau prin scrisoare de garanţie bancară, suma fiind de 780.000 de euro, adică 5% din valoarea totală a contractului. Garanţia trebuia constituită în 15 zile lucrătoare, în caz contrar CE Oltenia având dreptul de a rezilia contractul, ceea ce nu a făcut. Mai mult, a făcut un act adiţional, prin care a permis înlocuirea scrisorii de garanţie cu bilete la ordin. Adică BVA Coal nu a trebuit să mai facă dovada în ianuarie 2014 că a depus 780.000 de euro într-un cont, ci doar să promită că îi va avea la 19 august, când biletele la ordin au devenit scadente.

proces_bva_ceo_2

Pandurul a întrebat, explicit, CE Oltenia, dacă a încasat banii de la firma din Constanta, iar răspunsul a fost că: „În data de 18.08.2015, CEO a depus la bănci biletele de ordin, în vederea încasării sumelor aferente“. Judecând după procesele intentate de BVA, nu numai că nu a încasat garanţia, dar CE Oltenia ar putea să plătească şi daune contractuale.

Proces în loc de 780.000 de euro

Pe 18 august, ziua în care CE Oltenia a depus la bancă biletele la ordin pentru golirea conturilor BVA Coal SRL, firma din Constanţa înregistra două procese pe rolul Tribunalului Gorj.

Firma din Constanţa cere în instanţă restituirea de către CE Oltenia a biletelor la ordin, considerând că nu trebuie să plătească nici un leu, dat fiind că cei care nu au respectat clauzele contractuale sunt cei de la compania energetică. Avocata firmei BVA Coal SRL, Briggita Niţoi, a declarat pentru Digi 24 că, de fapt, CE Oltenia nu a respectat contractul de livrare de cărbune în sensul că nu a pus la dispoziţie 10.000 de tone zilnic la granulaţia de 60 de mm. Această prevedere este într-adevăr în contract. „CE Oltenia nu a reuşit să ne pună la dispoziţie, zilnic, cantitatea de până la 10.000 de tone de cărbune tip energetic, la granulaţia de 0,60 mm, aşa cum a fost contractată. Practic, ne-au înşelat la momentul în care s-a semnat contractul că vor fi în stare să ne asigure cărbune energetic la granulaţia solicitată”, a declarat Briggita Niţoi, avocatul BVA Coal SRL. BVA Coal SRL susţine că ar fi ridicat o medie zilnică de 2800 de tone de cărbune şi nu 10.000 de tone.

CEO, la proces şi în Serbia

Societatea din Constanţa susţine în instanţă că, printr-o adresă din 3 iulie, CEO şi-a recunoscut culpa în sistarea contractului, în proporţie de 88%. Din acest motiv, firma nu vrea să plătească garanţia de bună execuţie de 780 de mii de euro. Mai mult decât atât, BVA Coal SRL cere instanţei să stabilească cine este vinovat de nerespectarea clauzelor contractuale. Societatea reprezentată de Lucian Mureşan ar putea avea litigii şi în Serbia, unde a semnat un contract cu o termocentrală pentru livrarea a 2 milioane de tone de cărbune cu 35 de euro tona şi pe care nu l-a respectat. Dacă se va întâmpla aşa, cel mai probabil BVA Coal SRL va chema în garanţie CE Oltenia.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: