Războiul declaraţiilor între Ponta şi DNA, în dosarul Turceni-Rovinari

Victor Ponta a fost miercuri, 19 august, din nou la DNA, de această dată pentru a i se aduce la cunoştinţă rezultatele unei expertize făcută în dosarul prejudicierii fostelor complexuri energetice Turceni şi Rovinari de către Casa de avocatură Şova. Ponta nu a pierdut prilejul de a minţi, spunând că expertiza arată că a plătit taxe la stat cu 2.000 de lei mai mult decât trebuia. DNA a venit cu precizări, explicând că Ponta a fost complice la o evaziune de peste 51.000 de lei realizată de Casa Şova. Ponta a pus pe facebook un document din care să rezulte că DNA minte, aşa că procurorii au revenit spunând că paginile postate de premier fac parte dintr-o altă expertiză, comandată şi plătită de Şova.

Potrivit raportului de expertiză al DNA, prejudiciul produs ca urmare a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală reţinută în sarcina lui Victor Ponta se ridică la suma de 51.321,80 lei. Mai mult, DNA a arătat că Ponta a primit bani pentru o activitate pe care nu a prestat-o.

Premierul Victor Ponta s-a apărat miercuri, pe Facebook, menţionând că a plătit impozitul la stat pe sumele obţinute de la Casa de Avocatură „Şova“, respingând acuzaţia de evaziune fiscală. Ba mai mult, spune că a plătit mai mult cu 2.000 de lei.

DNA a dat o replică premierului Victor Ponta, care a postat pe Facebook două pagini dintr-un raport de expertiză contabilă, lăsând să se înţeleagă că este cel al procurorilor, din care rezulta că nu există un prejudiciu. La scurt timp a venit şi replica DNA care spune că hârtiile prezentate de Ponta reprezintă un extras din opinia separată a expertului angajat de Dan Şova şi nicidecum rezultatul expertizei contabile dispuse de procurorul de caz în dosarul Turceni- Rovinari.

Expertiza DNA a arătat că în acest dosar Ponta a produs un prejudiciu de 51.000 de lei. „Acest prejudiciu constă în obligaţiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Șova Dan-Coman, cu ajutorul lui Ponta Victor Viorel, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor Viorel”. Ajutorul a constat în aceea că Ponta Victor Viorel a pus la dispoziția contribuabilului SCA „Șova și Asociații”, înscrisuri falsificate (facturi și rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăți pentru prestarea unor activități juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA „Șova și Asociații”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Practic, plățile făcute de „Șova și Asociații” către Ponta, în cuantum de 181.439,98 lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului „Șova și Asociații” și, în consecință, la plata către stat a unui impozit diminuat cu 51.321,80 lei, diferență ce reprezintă prejudiciul menționat. DNA a comunicat şi că a pus sechestru pe un apartament de-al lui Ponta pentru a recupera prejudiciul.

INFRACŢIUNI

Ponta este cercetat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor, iar Şova pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi directorii din energie Laurenţiu Ciurel şi Dumitru Cristea.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: