Amendată de IPJ Gorj pentru că o cheamă Luţă!

O femeie din Roşia de Amaradia, mamă a unui copil cu handicap grav, a fost nevoită să-şi scoată ieri ultimii bani din buzunar, pentru a veni la Târgu Jiu să afle de ce a fost amendată de poliţia din Gorj. Claudia Luţă a primit acasă o amendă pentru tulburarea liniştii publice, în procesul verbal întocmit de poliţistul Nicolae Grigorescu scriind că a participat la un scandal. Luţă nu a mai fost la Târgu Jiu de la începutul anului, când a venit cu copilul la control, şi nici nu ştie unde este strada Iazului, unde s-ar fi dat în spectacol. Şi acum, ca să plece de acasă, soţul ei a trebuit să se învoiască de la serviciu, pentru că băiatul bolnav nu poate rămâne singur. Pe strada Iazului din Târgu Jiu locuieşte o persoană cu un nume asemănător, în sensul că o mai cheamă şi Maria. IPJ Gorj îi transmite femeii amendate că doar instanţa poate decide dacă poliţistul a greşit.

Claudia Luţă locuieşte în Roşia de Amaradia şi este mama unui copil cu probleme de sănătate de care trebuie să aibă grijă în permanenţă. Miercurea trecută, nu mică i-a fost mirarea când, prin poştă, i-a fost adus la cunoştinţă un proces verbal prin care a fost amendată cu suma de 1000 de lei de poliţiştii din Târgu Jiu, care o acuză de tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce a fost implicată într-un scandal ce s-ar fi petrecut pe strada Iazului din municipiul Târgu Jiu, în noaptea de 11 spre 12 august. Femeia spune că a rămas şocată când a văzut procesul verbal, mai ales că nu mai ajunsese prin urbe de la începutul anului şi crede că poliţiştii au făcut o mare eroare. "Am primit un plic de la poliţie acasă, precum că am participat pe data de 12 august la un scandal. Că am perturbat liniştea, că din cauza mea s-a făcut scandal şi nu ştiu nimic. Am primit fiind nevinovată. N-am fost în Târgu Jiu de nu mai ţin minte. Aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat. Sunt curioasă de unde au luat datele mele. Cine le-a dat. Eu nu ştiu nimic. E trecut şi CNP-ul, toate datele mele persoanele. Nu ştiu nici măcar pe unde se află strada Iazului. Nu pot să plec de acasă, am copil de 13 ani, e bolnav, e la pat, are retard psihic în dezvoltare locomotorie. Eu am grijă de el în permanenţă", a declarat Claudia Luţă.

Amendă cât un salariu

claudia_luta_rosia_2Femeia spune că veniturile lunare ale familiei nu depăşesc 1500 lei, care reprezintă salariul soţului care este agent de pază şi salariul pe care îl primeşte de la primărie ca asistent personal al fiului său. Claudia Luţă spune că nu îşi permite să plătească o amendă care i-a fost dată în mod eronat, iar pe lângă asta acum este nevoită să-şi lase copilul cu cine poate pentru a desluşi iţele unei poveşti în care nu are nicio implicare. „Astăzi se învoi soţul de la serviciu ca să poată rămâne cu copilul. N-am putut să plec până astăzi. Nici salariul soţului nu ajunge ca să plătesc amenda. Sunt nevinovată. Nu pot să plec de acasă, dacă plec trebuie să las pe cineva cu copilul. Ne afectează foarte mult. Stresul acesta, după ce că suntem aşa cum suntem, cu copilul, nici măcar nu ştiu unde să mă duc. Măcar să văd şi eu poliţistul acela, să-mi spună şi mie: tu ai făcut sau cine a sunat", a mai spus femeia.

Cotojman: E o situaţie mai mult decât ridicolă

Autorităţile locale susţin spusele femeii. Primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, a însoţit-o luni pe femeie la Târgu Jiu pentru a merge la poliţie, astfel încât să afle adevărul, dar şi să găsească un avocat care să o reprezinte în instanţă. „Am venit cu dumneaei pentru că este o situaţie mai mult decât ridicolă. Dumneaei este angajata primăriei, însoţitor persoane cu handicap, are un copil cu probleme de sănătate. Astăzi şi-a planificat să rezolve această problemă pentru că i-a venit amenda fără să fi comis vreo faptă care să ducă la sancţionarea dumneaei. Cred că cei din Ministerul de Interne ar trebui să fie mai atenţi, iar astfel de funcţionari publici să trateze lucrurile altfel, pentru că ei lucrează în slujba cetăţeanului şi nicidecum să provoace situaţii de acest gen", a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

În Roşia de Amaradia mai sunt alte două femei care poartă numele de Claudia Luţă, dar şi pe strada Iazului locuieşte o Claudia Maria Luţă, astfel că amenda dată de poliţist pe baza unor mărturii a ajuns cel mai probabil la alt destinatar.

Adevărul, desluşit în instanţă

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Gorj spun că singura modalitatea de a clarifica situaţia este pe calea instanţei. Magistraţii vor trebui să stabilească dacă poliţistul a făcut o eroare în acest caz şi dacă va plăti în situaţia în care se va stabili că a greşit persoana. "Singura cale de atac a procesului verbal este în instanţă. Se poate face în termen de 15 zile de la luarea la cunoştinţă a procesului verbal. Doar instanţa poate stabili dacă într-un proces verbal s-a comis o eroare sau nu", a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Claudia Luţă a reuşit luni să contracteze un avocat care să o reprezinte în instanţă.

Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: