Suspiciune de fraudă de 500.000 de euro la IŞJ Gorj

Departamentul pentru Lupta Antifraudă cercetează modul în care au fost cheltuiţi 500.000 de euro de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj pentru integrarea romilor în societate, proiect finanţat prin fonduri Phare. Aceste controale vin pe fondul unor sesizări cum că banii au ajuns în buzunarele celor aflaţi la conducerea acestei instituţii în loc să fie folosiţi pentru binele persoanelor de etnie romă. Proiectul a fost iniţiat pe vremea când în fruntea Inspectoratului era actualul prefect Liviu Andrei. Inspectorul pe probleme de romi, Cristinel Gârdu, a spus că în urma controlului nu s-au găsit nereguli în derularea proiectului.

În urmă cu doi ani Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a obţinut 500.000 de euro, fonduri Phare, pentru derularea proiectului „Educaţie pentru grupurile defavorizate”. Au existat la acea vreme o serie de sesizări venite din partea unora dintre cei care ar fi trebuit să fie beneficiarii acestui proiect cum că banii europeni au fost cheltuiţi în alt scop. Victor Banţa, fostul prefect al judeţului Gorj pe atunci, a sesizat organele de poliţie şi Parchetul cu privire la această situaţie. „Cetăţenii de etnie romă din judeţul Gorj au formulat anumite plângeri în care constatau deficienţe ale proiectului şi lipsuri. Corpul de control al prefectului a mers în control, s-a refuzat punerea la dispoziţie a documentelor motiv pentru care dosarul a fost redirecţionat către Pachet”, a precizat Victor Banţa.

Andrei zice că nu s-a înfruptat din banii europeni

Liviu Andrei neagă că ar avea vreo implicare în cheltuirea în alt scop a banilor europeni. „Este adevărat în 2008 când am fost la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj s-a obţinut finanţare pentru derularea unui proiect pentru copii de etnie romă, valoarea proiectului a fost de 570.000 de euro. Însă banii au venit abia după ce eu am plecat din Inspectorat respectiv în aprilie 2009, s-a cumpărat atunci birotică, calculatoare prin şcoli, dar repet au venit foarte puţini bani când eu eram în instituţie, ce s-a întâmplat după, nu ştiu, nu am cunoştinţă dacă au fost sau nu cheltuiţi acei bani”, a precizat Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj.

Departamentul pentru Lupta Antifraudă a deschis în cele din urmă o anchetă care este încă în derulare. Actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a declarat că va face public rezultatul anchetei atunci când controlul va fi finalizat.

Proiect derulat corect

Inspectorul pentru minorităţii în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Cristinel Gârdu susţine că proiectul s-a derulat corect, de banii europeni a beneficiat cine trebuia, respectiv romi din Gorj. „Nu există aşa ceva, proiectul a fost coordonat corect şi şi-a îndeplinit obiectivul general, acela de integrare în societate a copiilor proveniţi din familii de etnie romă, reducerea abandonului şcolar şi promovarea culturii romilor. A fost într-adevăr un control efectuat de către Departamentul pentru Lupta Antifraudă, dar s-a constatat că s-a derulat corect acest proiect”, a precizat Cristinel Gârdu, inspector pentru minorităţii în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. 

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: