Sute de angajaţi din învăţământ cer spor de calculator în instanţă

Personalul auxiliar din unităţile de învăţământ a luat cu asalt instanţele de judecată pentru redobândirea sporului de condiţii vătămătoare. Secretarii, contabilii şi informaticienii şcolilor sunt cei care vor cu orice preţ spor de calculator. Sindicaliştii spun că salariaţii unităţilor de învăţământ care stau multe ore în faţa calculatorului au acest drept însă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj aşteaptă decizia instanţelor de judecată.

Un număr de 200 de salariaţi din învăţământul gorjean au acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj pentru obţinerea sporului de calculator. Nu este vorba de profesori, ci de secretari, contabili sau informaticieni, precizează sindicaliştii. „Este vorba de personalul didactic auxiliar care utilizează aproape opt ore pe zi calculatorul. Valoarea sporului este de 10-15%, consiliul de administraţie al şcolii fiind cel care stabileşte cu exactitate procentul în funcţie de orele petrecute în faţa calculatorului. Este un drept salarial care s-a acordat până în iunie 2013 după care ISJ Gorj a refuzat să-l mai acorde în baza unei prevederi legale”, a declarat Constantin Huică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj.

Cert este că numai în a doua jumătate a lunii noiembrie au fost depuse pe rolul instanţelor de judecată 25 de dosare privind restituirea sporului de condiţii vătămătoare de muncă. Potrivit sindicaliştilor, personalul auxiliar din învăţământ are un salariu mic, iar sporul de calculator este indispensabil.”Un secretar de şcoală are un salariu undeva la 1.200 de lei, iar sporul de calculator este un venit în plus. Sunt cazuri în ţară care au avut câştig de cauză în aceste procese”, a declarat Constantin Huică.

Reprezentanţii ISJ Gorj spun că aşteaptă decizia instanţelor de judecată în aceste dosare, menţionând că este dreptul profesorilor să acţioneze pe cale legală.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: