Poluare în cartierul Iezureni. Oamenii plâng, autorităţile tac!

Situaţie greu de explicat în municipiul Târgu Jiu! De câţiva ani  localnicii din Cartierul Iezureni se luptă cu morile de vânt pentru a-şi proteja sănătatea. Asta din cauza staţiei de mixturi asfaltice care îşi desfăşoară activitatea la doar câţiva metri de casele lor. De aproximativ o lună staţia funcţionează fără autorizaţie, iar instituţiile din Gorj sunt incapabile să oprească o afacere în spatele căreia se află oameni importanţi de la nivel central. Oamenii se plâng  că li se crapă pereţii caselor, că nu se mai pot odihni din cauza zgomotului şi că s-au îmbolnăvit din cauza prafului produs de această staţie, însă nenumăratele lor sesizări rămân fără răspuns.

Târgujienii din Cartierul Iezureni sunt hotărâţi să meargă în audienţă la noul preşedinte al ţării, Klaus Iohannis, şi să protesteze în faţa Guvernului din cauză că autorităţile din Gorj se fac că nu văd ilegalităţile ce se desfăşoară sub ochii lor. Oamenii au nervii întinşi la maxim şi spun că şi-au trimis copiii să locuiască în chirie pentru a nu li se îmbolnăvi nepoţii din cauza prafului produs de staţia de asfalt a firmei Secol. „Nu ştim în ce parte să o apucăm. Am casă mare, însă fiul meu s-a mutat cu chirie pentru că are un copil mic şi aici nu se poate odihni. Aici nu se mai poate trăi din cauza zgomotului, a prafului şi a mirosului de bitum. În plus, filerul produs de staţia de mixturi asfaltice este cancerigen. Am trimis sesizări peste sesizări la toate instituţiile din Gorj, cei de la controale vin, iau plicurile cu bani şi apoi pleacă. Ştim că în spatele acestei afaceri sunt Călinoiu şi Victor Ponta. Altfel nu se explică de ce nu fac nimic să oprească această staţie care potrivit legii ar trebui să-şi desfăşoare activitatea la peste 500 de metri distanţă de case. Aici se vede foarte clar că staţia e la nici 50 de metri depărtare. În orice caz noi suntem hotărâţi să mergem la Iohannis în audienţă, neamţul e neamţ. Cel puţin acum nu credem că e aşa corupt ca autorităţile noastre”, a declarat un localnic.

Oamenii spun că nu doresc să le apară numele în ziar pentru că reprezentanţii staţiei de asfalt i-au ameninţat că vin cu buldozerele şi le demolează casele întrucât au în spatele lor oameni importanţi din Bucureşti. „Îşi bat joc de noi, ne râd în faţă şi ne ameninţă să intră cu buldozerele peste noi în casă, că nu avem ce le face. Nu ştim de ce li se permite să-şi desfăşoare activitatea, pentru că am înţeles că Primăria Târgu Jiu le-a suspendat autorizaţia de funcţionare. E corect aşa? În ce ţară trăim? Dacă cineva îşi construieşte în curte un coteţ de găini vin cei de la primărie şi dau amenzi că omul nu are autorizaţie de construcţie, acum primăria doarme? Finanţele dorm? Acum nu se mai face evaziune fiscală dacă o activitate se desfăşoară ilegal? Evaziunea fiscală e atunci când o bătrână vinde flori sau o chită de pătrunjel la colţ de stradă. Poliţiştii locali ce fac? Când trece o căruţă cu haine vechi pe stradă, apar repede poliţiştii locali şi dau amenzi romilor care încearcă să facă şi ei un ban din comerţul cu marfă second hand”, a precizat o localnică.

Fără autorizaţie de mai bine de o lună

Staţia de la Iezureni a firmei Secol funcţionează din anul 2003 în baza unei autorizaţii care vizează construire staţie de sortare, împrejmuire copertină, protecţie auto, instalaţii alimentare electrică, iar din anul 2008 în baza unei autorizaţii pentru construire staţie de preparare betoane şi balast stabilizat. „Pentru staţia de mixturi asfaltice nu au avut nici o autorizaţie, iar în momentul de faţă nu mai au autorizaţie de funcţionare. Săptămână trecută, am făcut sesizări la Parchet şi la Poliţia Economică. Reprezentanţii firmei Secol ne-au transmis că vor plăti câte amenzi vor lua, însă nu vor sista activitatea. Asta înseamnă că li se dau amenzi prea mici în comparaţie cu banii care îi scot din această afacere”, a precizat un localnic.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, staţia de asfalt a firmei Secol funcţionează fără autorizaţie de mai bine de o lună. „Autorizaţia le-a expirat pe data de 04.10.2014. Pentru ca autorizaţia să continue noi am cerut un acord autentic de la vecini şi dovada rezolvării măsurilor impuse de DSP Gorj. Asta pentru că Direcţia de Sănătate Publică i-a amendat cu 10.000 lei. Reprezentanţii firmei au trimis Primăriei Târgu Jiu o adresă ca răspuns la adresa noastră conform căreia se cere un acord autentic de la vecini şi dovada rezolvării măsurilor impuse de DSP Gorj, că nu sunt învecinaţi cu locuinţe, ci doar cu un depozit de materiale de construcţii în Sud, la Nord şi Vest cu drumuri de exploatare şi la Est cu DN 66. La ora actuală firma respectivă funcţionează fără autorizaţie”, a declarat Lavinia Truşcă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

AMENZI

Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu spun că firma Secol a fost amendată de către Poliţia Locală, însă aşa cum spun localnicii se pare că amenzile au fost prea blânde. „Pe data de 31 octombrie, Poliţia Locală a fost sesizată că aceasta firmă funcţionează şi, ca urmare, o echipă s-a deplasat la faţa locului să vadă despre ce este vorba. S-a constatat la momentul acela ca firma nu funcţiona. Pe data de 5 noiembrie Poliţia Locală s-a deplasat din nou la faţa locului şi au surprins firma că funcţiona. Ca atare, a fost aplicată o amendă în valoare de 400 de lei conform HCL 5/2003. Dacă va continua să-şi desfăşoare activitatea fără autorizaţie firma respectivă va fi din nou amendată”, a declarat Lavinia Truşcă.

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: