Sute de elevi au abandonat şcoala pentru că au rămas repetenţi

Au rămas repetenţi şi nu au mai mers la şcoală. Aproape 300 de elevi au abandonat şcoala în anul şcolar trecut, conform unui studiu efectuat pe un eşantion de 107 şcoli din Gorj. Faţă de anul şcolar precedent s-a constatat că numărul celor care abandonează cursurile din diverse motive a scăzut cu 150 de elevi.

Numărul celor care au abandonat şcoala a scăzut pe parcursul anului şcolar precedent, dar fenomenul nu a fost stopat. Repetenţia şi cauzele de natură socio-familială afectează în continuare accesul elevilor la educaţie. Cei mai mulţi elevi predispuşi abandonului sunt cei din mediul rural. Astfel, rata abandonului este de 64,02% în mediul rural, în timp ce în mediul urban acest procent se ridică la 35,98%. Conform conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, cele mai multe cazuri de abandon şcolar au fost înregistrate la unităţile de învăţământ din afara municipiului Târgu Jiu. În municipiu au fost înregistrate doar 80 de cazuri de abandon, cele mai multe cazuri, în proporţie de 18% la unităţile de învăţământ liceal şi 9,69 la şcolile generale.

Elevii de liceu abandonează pe capete

Pe cicluri de învăţământ, situaţia arată că peste jumătate dintre cei care renunţă la educaţie sunt elevi de liceu. Anul trecut 159 de elevi din învăţământul liceal au abandonat şcoala, urmaţi de cei din învăţământul gimnazial cu 87 de cazuri şi elevii din ciclul primar cu 43 de cazuri.

Plecarea părinţilor în străinătate pentru găsirea unii loc de muncă, lipsa de implicare a familiei, căsătoria timpurie sau familia dezorganizată  sunt printre puţinele motive pentru care elevii din mediul rural părăsesc băncile şcolii. În timp ce rata abandonului de la nivelul municipiului Târgu Jiu este de 27,68%, la nivelul unităţilor de învăţământ din afara municipiului  rata abandonului este de 72,32%.

Însă nici situaţia precară a familiei, nici plecarea în străinătate a părinţilor nu stă la baza abandonului şcolar. Repetenţia este pe primul loc în topul cauzelor care au generat renunţarea la şcoală a elevilor, fiind în proporţie de aproape 33%. Pe locul doi în topul cauzelor abandonului şcolar din Gorj se află plecarea părinţilor în străinătate, fiind în proporţie de 15,23%, situaţia materială precară, în procent de 14,88%, căsătoria, în procent de 14,19%. De asemenea, 11% dintre elevi au abandonat din cauza familiei dezorganizate, iar 4,15% au prezentat o motivaţie scăzută pentru învăţătură.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: