Sute de elevi vor învăţa, în continuare, în şcoli neautorizate

Elevii din peste 20 de unităţi de învăţământ din judeţul Gorj vor învăţa şi în anul şcolar 2015/2016 în condiţii precare. Asta din cauză că primăriile nu au bani pentru a asigura apa curentă şi intrări separate pentru şcoli şi grădiniţe. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Gorj spune că şcolile neautorizate sanitar nu vor putea fi închise.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a început pregătirea unităţilor de învăţământ pentru anul şcolar 2015/2016. În momentul de faţă, se monitorizează rezolvarea canalizării şi alimentărilor cu apă în unităţile de învăţământ, acolo unde nu există sisteme centralizate la nivel de localitate, dar şi refacerea/înlocuirea instalaţiilor electrice sanitare şi dotarea cu sisteme centralizate de încălzire. „În vederea eficientizării cheltuielilor privind utilităţile se doreşte anveloparea termică a clădirilor prin analiza indicatorilor termici şi finanţarea unor lucrări de izolare termică a construcţiilor şi înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termopan. Clădirile în care funcţionează unităţile de învăţământ sunt proprietatea Consiliilor Locale, acestea având obligaţia alocării sumelor din bugetul local pentru întreţinerea şi reparaţia lor”, a precizat Simona Stoicoiu, reprezentantul ISJ Gorj.

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică cred că, şi la începutul anului şcolar, vor exista foarte multe şcoli şi grădiniţe neautorizate întrucât primăriile nu au bani pentru a investi în unităţile de învăţământ. „Cele mai mari probleme ale unităţilor şcolare neautorizate sunt aprovizionarea cu apă curentă a grupurilor sanitare, precum şi igienizarea acestora. Noi formăm echipe mixte şi face verificări împreună cu reprezentanţii ISJ Gorj, iar acolo unde sunt deficienţe elaborăm un plan de conformare. De multe ori planurile de conformare nu se realizează la termenele promise pentru că asta înseamnă aducţiune cu apă din reţeaua centralizată, ceea ce implică costuri materiale extrem de ridicate. Sunt convins că astfel de probleme vor exista şi la începutul anului şcolar pentru că primăriile nu mai au bani nici pentru salarii, dar să mai investească în şcoli. Noi nu putem închide unităţile de învăţământ neautorizate, ele vor funcţiona ca şi până acum”, a declarat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: