Sute de gorjeni admiră obiectele meşterilor, puţini le cumpără

Ţesături, broderii, ceramică, ornamente, jucării sau icoane. Toate acestea pot fi găsite în centrul oraşului, la căsuţele care adăpostesc meşterii populari din toată ţara veniţi să-şi etaleze mărfurile, toate în spiritul Crăciunului. Meşterii nu sunt străini de municipiul Târgu Jiu, cei mai mulţi participând anual la târgurile organizate aici. Au trecut câteva zile de când meşterii şi-au întins cele mai originale obiecte, însă cumpărători nu sunt foarte mulţi însă aceştia sunt optimişti. Căsuţa ce vindea ceai şi vin fiert este cea care a fost mai vizitată de trecători. Tot mai bine este vara, spun cu regret unii meşteri.

Douăzeci de meşteri populari renumiţi, din mai multe judeţe ale ţării, au poposit la Gorj pentru mai multe zile, cu prilejul Târgului de Crăciun. Participă meşteri populari din Argeş, Suceava, Vâlcea, Bucureşti, Mureş, Maramureş, Dâmboviţa, Alba, Bistriţa Năsăud şi Gorj. Aceştia vor rămâne în municipiu până pe data de 22 decembrie. Târgujienii îşi vor putea cumpăra de la decoraţiuni de Crăciun la ouă încondeiate, ţesături, jucării, ornamente, ceramică, icoane, pielărie, căsuţe şi biserici în miniatură, lumânărele parfumate, clopuri tradiţionale şi chiar obiecte din pănuşi de porumb.

Gorjenii... printre preferaţii gorjenilor

Ionel Traian, Mioara Dinoiu, Ion Retezeanu, Filomela Tiştere şi Pompiliu Ciolacu sunt meşterii din Gorj care participă la târg. Ionel Traian, Mioara Dinoiu şi Filomela Tiştere sunt în acelaşi timp şi instructori la Şcoala Populară de Artă.

Ionel Traian a dat spre vânzare biserici din lemn realizate într-un mod deosebit. Astfel că, cei interesaţi pot avea acasă o biserică, în miniatură, chiar şi din Moldova.

Ion Retezeanu, participă la toate târgurile organizate la Târgu Jiu, obiectele din ceramică făcute de el fiind la mare căutare, meseria fiind aproape uitată. Maria Dinoiu, din Polovragi şi-a prezentat ţesăturile în toate muzeele importante din ţară. În urmă cu ceva timp, i-a învăţat chiar şi pe londonezi cum se ţese, reprezentând România într-un târg la Londra.

Filomela Tiştere, meşter în covoare olteneşti şi tapiserii. A fost în foarte multe ţări, covoarele olteneşti aflându-se la loc de cinste în casa unor persoane foarte importante. Obiectele realizate de gorjeni rămân printre preferaţii locuitorilor, amintindu-le de tradiţiile aproape dispărute.

„Se uită şi ...atât“

Ana Maria Zsigmund din Târgu Jiu oferă cumpărătorilor obiecte din lemn sculptate. Aceasta este absolventă a Şcolii Populare de Artă şi a studiat Arta Lemnului. Ana Maria vinde atât cănuţe, cuiere din lemn dar şi veioze sau diverse obiecte din lemn sculptat. Aceasta spune că sunt foarte mulţi cei care se opresc în dreptul căsuţei sale şi îi fac complimente pentru munca sa însă puţini cumpără. „Sunt foarte mulţi oamenii care se opresc, se uită, spun că sunt frumoase şi...atât. Eu mă bucur totuşi că le plac lucrările mele, este o satisfacţie foarte mare“, a spus Ana Maria.

Maria Barbu din Argeş vine la Târgu Jiu de la prima ediţie a târgului. Aceasta lucrează lasetă şi broderie. Este de părere că vremea de afară este nefavorabilă şi că în sezonul de vară era mult mai bine.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: